RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Яке свято 20 грудня: традиції, прикмети і заборони цього дня

У неділю, 20 грудня, православні християни в Україні шанують пам'ять єпископа і проповідника Амвросія Медіоланського, який входить в четвірку великих латинських вчителів церкви. У народі це свято називають Амвросіїв день, з цього дня починають готуватися до Різдвяних свят.

"Апостроф" нагадує про історію свята, його головні традиції та заборони.

Історія і традиції

Як відомо з життєписів святих, єпископ Амвросій Медіоланський жив в 4 столітті нашої ери і був відомий тим, що навернув до християнства блаженного Августина і Анфісу Римську. Його авторитет в ранній християнській церкві був настільки великий, що він впливав на політику Феодосія Великого - останнього імператора єдиної Римської імперії.

Амвросій прославився тим, що дав обітницю нестяжательства, вів скромний і суворий спосіб життя. Він також був відомий як борець з язичниками. До кінця життя єпископ Амвросій користувався всенародною любов'ю завдяки численним чудесам, які вчинив силою своєї молитви.

За повір'ям, у цей день кожна дівчина і жінка повинна обов'язково займатися рукоділлям, щоб в такий спосіб забезпечити собі щасливу і безбідне життя. За старих часів вірили, що якщо незаміжня дівчина буде в'язати в цей день, то вона обов'язково незабаром вийде заміж.

Що не можна робити в цей день

У старі часи з цього дня і до самого Різдва припинялися посиденьки і вечорниці, віруючі люди строго дотримувалися Різдвяного посту.

Також в цей день не можна лихословити і зустрічатися з людьми, які вам неприємні.

Прикмети на 20 грудня

Якщо йде мокрий сніг, то літо дощовим буде.

Якщо сніг легкий і сухий, то чекай посухи в літній період.

Якщо сонце оточене туманом, буде сильна заметіль. Якщо за хмари ховається, чекай снігопаду.

Раніше "Апостроф" публікував календар православних свят на грудень 2020 року.