RU  UA

Потрібна чіткість, як в армії: лікар вказав на головні складнощі з вакцинацією від COVID-19 в Україні

До вакцинації від коронавірусу в Україні повинні бути готовими медичні установи.

Про це в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV розповів лікар-інфекціоніст і стратег Вадим Арістов.

За його словами, у США проходила репетиція перед тим, як вакцина була доставлена в центри. Забезпечили машини охорони з аеропорту, приміщення та його охорону з камерами спостереження, де зберігаються вакцини. Тому що вони є дефіцитними, охороняти повинні військові.

Так повинно бути і в Україні. Необхідно, щоб медсестри розуміли, як і де зберігати вакцину, як відкривати. Наприклад, вакцина Pfizer зберігатися при температурі -70 градусів. Це ультрахолодний ланцюжок, його в Україні дійсно дуже важко побудувати. Його можна побудувати шляхом маленьких швидких доставок. Там є спеціальні контейнери, які 10 днів можуть існувати без глибоких фризерів.

Також медик звернув увагу й на інші нюанси з початком вакцинації в Україні.

"Важливо мати реєстри, потрібно знати, хто і коли буде приходити, і вони повинні прийти двічі. Треба зареєструвати, що людина отримала дозу сьогодні, і щоб вона не забула через 3 тижні прийти за наступною. Потрібно не переплутати, якою буде наступна доза. Ці всі речі - операційні. Вони вимагають дуже чіткої операційної роботи, як в армії", - сказав Арістов.

Він зазначив, що лікарі в багатьох українських лікарнях зараз дуже завантажені. Але є й ті, у яких роботи на пів дня. Їх графіки потрібно врахувати і підготувати персонал, щоб він вивчав роботу з вакциною.

Арістов резюмував, що для вакцинації в Україні потрібна підготовка, якої поки немає.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Підхід до вакцинації у нас провалили, тому що це війни - лікар-інфекціоніст.