RU  UA

Рахунок йде на місяці: історик оцінив шанси Навального на президентство в Росії

Російський історик Валерій Соловей заявив, що через погіршення стану здоров'я президент РФ Володимир Путін залишить свій пост, а шанс зайняти його отримає російський опозиційний політик Олексій Навальний, який після свого отруєння може об'єднати навколо себе опозиційні сили.

Про це він заявив в ефірі програми "Розклад Кулініча" на Апостроф TV.

За словами історика, Навальний оголосив про свої наміри повернутися в Росію, і це може статися, якщо стан здоров'я Путіна погіршиться.

"Я б сприйняв заяву Навального про те, що він буде покладатися на заяви лікарів при поверненні в Росію двозначно. Ці поради та оцінки можуть стосуватися не тільки його здоров'я, але і здоров'я президента Путіна. Рахунок вже йде на місяці. Навальному дуже важливо повернутися в дуже вдалий час для того, щоб він міг відразу ж вступити в політичну боротьбу. Йому потрібно вибрати момент, коли ця назріваюча турбулентність в Росії, яка поки ще не набула відкритої масованої форми, почне проявлятися. Думаю, Навальний буде спостерігати і вичікувати. Його формулювання про те, що він буде покладатися на поради лікарів, залишає йому якийсь простір для маневру", - зауважив Соловей.

Він припустив, що Олексій Навальний зможе об'єднати навколо себе опозицію або стати її консолідуючим центром в наступному році, коли в Росії будуть парламентські вибори, а, можливо, і президентські.

"Це не означає, що шанси стовідсоткові, але вони більш високі - це абсолютно точно. Плюс консолідації опозиції може дуже сприяти сама логіка російського політичного процесу. Якщо не парламентські вибори, то президентські припускають поляризацію. І опозиція може об'єднатися навколо одного кандидата. Шанси на це є, і вони більше, ніж раніше", - пояснив історик.

Більше про те, чому історія з Навальним прискорить відхід Путіна читайте в матеріалі "Апострофа": "Путін абсолютно точно піде у 2021 році - історик Валерій Соловей".