RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Нездатність професіоналів впливати на процеси, що формують місто це ключова проблема містобудування - архітектори Києва

Сучасна українська архітектура – це "ліс", дика і хаотична природа, відносини з якою продиктовані інтуїцією.

В цьому впевнена архітекторка бюро "ФОРМА" Крістіна Зубко. Віктор Зотов, відомий архітектор та власник бюро ZOTOV&CO, співзасновник освітньої платформи CANactions School вважає, що "містобудування в Києві закінчується на розмовах про новий генплан, а якісна архітектура з'являється тільки в результаті власної відповідальності окремих архітекторів і забудовників". Про це йдеться у матеріалі "Що відбувається з міською архітектурою в Україні"

"Ми отримуємо досвід співіснування, де у нас немає можливості контролювати, але це середовище, з яким можна взаємодіяти. Поряд з капіталістичним романтизмом ми спостерігаємо орієнтацію на європейську архітектуру. Молода Україна зараз знаходиться на стадії становлення і перманентного пошуку", - говорить Крістіна Зубко.

На її переконання, за часів радянської України архітектура була під контролем - створювалися міські ансамблі, забудовувалися райони. Для сучасного ж демократичного суспільства характерні скоріше не комплексні явища, а точкові рішення.

"Імплементувати європейський досвід необхідно з урахуванням контексту і локальних особливостей. Відповідальність за формування міського середовища лежить не тільки на архітекторах, а є результатом їх тісної співпраці з професіоналами з різних сфер", - переконана Крістіна Зубко.

Серед основних проблем містобудування Києва вона називає "відсутність консолідації всередині професійного середовища і недолік якісного архітектурної освіти, і як наслідок - нездатність професіоналів впливати на процеси, що формують місто".

Сильною стороною Києва і його особливістю архітекторка вважає рельєф столиці.

"Поколіннями ми прагнули освоїти міський простір, нехтуючи контекстом природи. Тож варто дбайливіше ставитися до природних ресурсів і інтегрувати їх в міське середовище", - впевнена архітекторка.

"Тут дуже не вистачає архітектури практичної, функціональної, а не демонстративної, скромної", - переконаний у свою чергу Віктор Зотов. На проблемі відсутності планування, відсутності архітектурної візії міст також наголошують співзасновниця агентств Urban Curators Анастасія Пономарьова та співзасновник організації "Агенти змін" Максим Головко.