RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

День пам'яті святителя Василя Великого: що потрібно і не можна робити 14 січня

Православні віруючі в Україні та інших країнах 14 січня вшановують пам'ять святителя Василя Великого - одного з найбільш шанованих святих. У народному календарі цю дату називали днем Василя. У цей день діти ходили по домівках з піснями на кшталт колядок. З дня Василя прийнято було найматися на роботи, тому з цього дня вівся звіт господарського року.

Що відомо про святого Василя

Він був родом з Каппадокії, району в Малій Азії. Народився в 330 році в місті Кесарії і був старшим сином у великій родині. Батьки Василя були людьми віруючими, тому дали синові християнське виховання. Також вони були багатими, завдяки чому Василь, як і його брати, серед яких знаменитий Григорій Ніський, здобув блискучу світську освіту. Коли Василю було 14 років, його батько (відомий юрист) раптово помер, і хлопчик залишився під опікою своєї бабусі Макрини.

Василь продовжив свою освіту в Кесарії, де познайомився зі святим Григорієм Богословом, а пізніше став відвідувати школи Константинополя. Для завершення навчання святий відправився в Афіни, які були в той час центром класичної освіти.

Близько 357 року Василь повернувся до Кесарії, де прийняв хрещення і був поставлений читцем. У пошуках духовного керівника він об'їхав Єгипет, Сирію, Палестину, але потім повернувся в Кесарію і оселився на березі річки Ірис. До нього почали приходити ченці. Сюди ж Василь запросив і Григорія Богослова.

У царювання Констанція Другого з 337 по 361 роки поширилося вчення Арія, і Василь і Григорій стали одними з борців з єрессю. У 362 році Василь в Кесарії був висвячений в сан диякона, а в 364 році став пресвітером. При імператорі Валенті, який також був прихильником ариан, до Василя перейшло управління церковними справами. У 370 році Василь був зведений єпископом на Кесарійськую кафедру. Василь підтримував православних, стверджуючи їх віру, закликаючи до мужності і терпіння. Все це викликало ненависть до нього аріан. Всі особисті кошти він витрачав на допомогу бідним: створював богадільні, будинки для, лікарні, влаштував два монастирі - чоловічий і жіночий.

Аріани усюди переслідували його. Василю погрожували розоренням, вигнанням, тортурами і смертю. Однак він сказав, що нічого не боїться і буде захищати віру Христову і далі. Однак хвороби, навчання, подвиги стриманості, турботи і скорботи пастирського служіння виснажили сили святителя, та 1 січня 379 року, коли йому було 49 років, святий Василій помер.

Що можна робити в День Василя

У церквах 14 січня відбувається літургія, написана святителем Василем - всього вона служиться десять разів на рік.

14 січня українці також відзначають Старий Новий рік, найважливішою традицією якого є засівання (Василь Великий у наших предків вважався покровителем землеробства). За правилами обряду, посівати повинні тільки хлопчики, юнаки і чоловіки, а жінка, яка першою зайшла в будинок, завжди була поганим знаком.

Посівати починають з самого раннього ранку, ще до світанку. Посівальники ходять від хати до хати, співаючи посівалки, пісеньки з побажаннями різних благ господарям, і розсипаючи зерно.

За столом у Старий Новий рік збирається вся родина. Люди просять вибачення за все один в одного, а також загадують бажання.

Що не можна робити в Васильєв день

Існує ряд забобонів, пов'язаних зі святкуванням Старого Нового року та Дня Василя, згідно з якими забороняється:

посівати жінкам;

пускати 14 січня жінку першою до хати;

рахувати монети і дрібні купюри, щоб не проливати сльози в майбутньому;

брати і давати гроші в борг.