RU  UA

Коли почнуть перевіряти чиновників на знання української мови: назван термін

Тарас Кремінь, який займає пост, уповноваженого уряду України з питань захисту державної мови, розповів коли почнеться перевірка чиновників на знання української мови. Нагадаємо, що з 16 січня 2021 державна мова є обов'язковою до використання у всіх сферах обслуговування та торгівлі в нашій країні.

На питання щодо штрафів за порушення мовного закону і інших його особливостей в ефірі програми "Розклад Кулініча" на Апостроф TV відповів Тарас Кремінь.

З приводу того, чи будуть масово перевіряти на знання державної мови всіх чиновників України, і якщо будуть, то коли, Кремінь відповів:

"Ми працюємо в тісному тандемі з Національною комісією стандартів державної мови, яка функціонує більше року. Її очолює доктор філологічних наук, професор Орися Демська. Вони розробили стандарти мовних кваліфікацій відповідно до європейських кваліфікацій. Наскільки мені відомо, вже з 16 липня 2021 року ці фірми готові проводити іспити на рівень володіння державною мовою. Чим вища посада претендента на державну службу, тим складніше повинні бути тести. Це абсолютно нормально. Є категорії А, В і С ".


"Апостроф" писав раніше, що загрожує порушникам мовного закону - суми штрафів і всі нюанси. А також детально розповів, як поскаржитися на відмову в обслуговуванні державною мовою .