RU  UA

Тарифні протести і обов'язкова українська в сфері обслуговування - головні новини 15 січня

В Україні не вщухають тарифні протести проти підвищення цін на комунальні послуги, з 16 січня українська мова стає обов'язковою для спілкування в усій сфері обслуговування, а в Індонезії стався потужний землетрус. Про це і не тільки - у підсумковому випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Тарифні протести в Україні

В Україні не вщухають протести через тарифну політику. Люди вийшли на вулиці десятка українських міст, зокрема, й Києва. На Майдан Незалежності протестувальники приходили зі своїми платіжками, які, за їх словами, є надзвичайно високими.

У деяких містах мітингарі вимагали встановити ціну на газ, спираючись не на середню заробітну плату, а на прожитковий мінімум. У Житомирі протести переросли у штурм обласної ради. Там люди прорвались крізь охорону та увірвалися до сесійної зали, аби обговорити ситуацію з цінами на газ із можновладцями.

Під облрадою протестували і жителі Черкас. Вони навіть збирали підписи, аби звернутися до влади. А от полтавчани не оцінили звернення міськради до керівництва країни. У місті почали вимагати відставки уряду, облради та голів ОДА. Люди планують продовжувати протестувати, доки влада не погодиться на тариф у 2 гривні. У Полтаві навіть перекривали дорогу.

Так само вчинили і протестувальники на Харківщині та на Буковині. На заході країни люди перекрили трасу державного значення "Чернівці - Житомир". Мітингувальники дозволяли проїхати лише автомобілям з дітьми, вагітними жінками та хворими людьми. Інші авто не пропускали взагалі.

Українська мова в сфері обслуговування

З 16 січня в Україні набирають чинності окремі норми закону про українську мову. Усі компанії, які належать до сфери обслуговування, будуть зобов'язані надавати послуги державною мовою. Обслуговування іноземними мовами може відбуватися лише на прохання клієнтів.

За словами уповноваженого з питань захисту державної мови Тараса Креміня, перехід на українську є не забаганкою, а необхідністю. Він переконаний, що захист української - це не питання виживання, а питання ствердження, як європейської цивілізованої країни, рівня протидії гібридній війні та самовизначення.

У приватному середовищі українці можуть спілкуватися будь-якою мовою. Натомість порушників мовного закону у сфері обслуговування каратимуть штрафами. Спершу їм будуть виносити попередження та даватимуть один місяць для виправлення ситуації. У разі повторного порушення мовного законодавства закладу доведеться сплатити від 5 до 7 тисяч гривень штрафу.

Землетрус в Індонезії

В Індонезії стався потужний землетрус. Унаслідок стихійного лиха загинули 42 людини, а понад 600 осіб отримали травми. Через руйнівний землетрус в провінції Західне Сулавесі евакуювали щонайменше 15 тисяч жителів. Близько 300 будівель зруйновані, а в регіоні порушений зв'язок та відсутня електроенергія.

Землетрус виник на глибині 10 км та тривав не більше 7 секунд. У місцевих ЗМІ наголосили, що тисячі жителів залишили свої будинки в пошуках тимчасового притулку. Крім того влада країни попередила, що поштовхи можуть продовжитися та навіть спровокувати цунамі.