RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Доступний в аптеках український препарат показав позитивний результат під час досліджень проти COVID-19 - ЗМІ

Клінічні випробування Амізону в рамках терапії пацієнтів з COVID-19 в Україні було розпочато у травні після отримання результатів експериментального дослідження препарату. Останнє проводилося вченими у Франкфуртському інституті медичної вірусології Університету Гете, із залученням вчених Оксфордського і Кембриджського університетів та інших, результати дослідження опубліковані на сайті Medrxiv від Cold Spring Harbor Laboratory (США).

Про це пише ТСН.

За оцінками МОЗ, лікування пацієнта коштує близько 45 тис грн, і деякі із препаратівне придбати в аптеці. Фармспільнота направила зусилля на тестування препаратів, що дозволяють полегшувати перебіг хвороби. Розпочате міжнародне дослідження препарату енісаміуму йодид (торгова назва Амізон) проти грипу та ГРВІ щодо ефективності під час лікування COVID-19. Дослідження було проведено 19 науковцями з Німеччини, Великої Британії, Італії, США та України. Науковці з Франкфуртського Інституту описали дію енісаміуму, який є активною речовини Амізону, проти SARS-CoV-2. Вчені розкрили механізм дії, що полягає в пригніченні вірусної РНК-полімерази.

"Віруси - дуже прості створіння, яким для відтворення потрібна жива клітина, в якій вони можуть репродукуватися. РНК-полімераза -фермент вірусу, завдяки якому відбувається синтез генетичного матеріалу вірусу в клітинах хазяїна (людини). Препарат Амізон призводить до пригнічення ферменту і кількість новоутворених вірусних часток в організмі в присутності Амізону є набагато меншою", - пояснила керівниця дослідженням, докторка медичних наук, професорка Алла Міроненко.

Амізон був допущений до фази 3 досліджень. Випробування були розпочаті у 2 кварталі 2020. Амізон під час досліджень пришвидшував одужання пацієнтів, що потребували кисневої підтримки (без підключення до апарату ШВЛ) в середньому майже на три дні.

"Дослідження було проведено відповідно до вимог ICH. Наша компанія консультувала спонсора випробувань щодо проєктування дослідження, вимог до регулювання досліджень та принципів ICH E6 (R2)", – прокоментував випробування доктор Лутц Мюллер, німецький консультант.

Галина Мартинюк, завідувачка центру КП "Центральна міська лікарня" Рівненської міськради розповіла, що лікувалася Амізоном сама: "Дослідження ми проводили влітку, брали участь 47 пацієнтів. Ускладнень не було. Коли я і мій чоловік захворіли на COVID-19, то прийняли курс Амізону, який придбали в аптеці", - поділилася лікарка.

Проміжні результати аналізу фази 3 клінічних досліджень Амізону (енісаміуму йодид) продемонстрували його ефективність - у пацієнтів в стані середньої важкості покращивсястан.

"Амізон відомий як противірусний засіб. Дослідження з SARS-CoV2 показали ефект активної речовини Амізону - енісаміуму. Важливою є розшифровка механізму його дії - інгібітор вірусної РНК-залежноі РНК-полімерази. Проміжні результати дослідження 3 фази в 15 клінічних центрах за участю провідних медуніверситетів країни є багатообіцяючими. У хворих, що потребували кисневої підтримки, спостерігалось пом'якшення симптомів та прискорення одужання. Якщо ефективність препарату буде підтверджена, це уможливить розширення не лише ранньої етіотропної терапії COVID-19, але й екстреної постконтактної профілактики", - наголосила лікарка-інфекціоністка, докторка меднаук Ольга Голубовська.