RU  UA  EN

Пʼятниця, 24 травня
  • НБУ:USD 39.65
  • НБУ:EUR 42.75
НБУ:USD  39.65
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 травня

Всі новини

Конкурс на посаду голови ДПС перестає бути об'єктивним - ЗМІ

Конкурс на посаду глави Податкової служби стає все менш об'єктивним. Серед його кандидатів - ексчиновник часів Януковича, який виконував обов'язки керівника відомства під час локдауну, Олексій Любченко, який підпадає під люстрацію. У квітні 2020 Любченко був призначений головою Податкової служби виключно на період дії карантину без процедури конкурсу.

Про це пише РБК-Україна.

Згідно з чинним законодавством, Комісія з питань вищого корпусу державної служби не мала допускати такого кандидата до конкурсу, проте допускає. Як повідомляють ЗМІ, причиною тому послужила двозначна позиція Міністерства юстиції, яке дало два протилежних роз'яснення щодо персони Любченка. Про що свідчать листи відомства.

Так, позиція Мін'юсту від 16 березня свідчить, що Любченко підпадає під ряд люстраційних критеріїв, оскільки займав посаду голови ДПС в період з 25 лютого 2010 по 22 лютого 2014. У листі наголошується, що це є підставою для застосування до нього ЗУ "Про очищення влади ".

Втім, в листі від 17 березня Мін'юст робить висновок, що чиновники Державної податкової адміністрації під критерії люстрації не підпадають. У роз'ясненні сказано, що Податкова адміністрація часів Януковича тільки реалізовувала, а не формувала державну політику. Таким чином посади, які в зазначений період займав Олексій Любченко, не підпадають під ЗУ "Про очищення влади", а Любченко має право займати будь-які державні посади без обмежень.

Журналісти припускають, що сам конкурс може виявитися формальною процедурою, в той час як реальний його переможець за фактом вже визначений.