RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Річниця визволення Харківської ОДА від сепаратистів: як це було

Сім років тому, 8 квітня 2014 року, в Харкові оголосили про створення "Харківської народної республіки", однак після штурму будівлі обласної державної адміністрація України, захопленої терористами, спецназом з Вінниці ця спроба була відвернена.

"Апостроф" нагадує про головні події тих днів.

Будівлю Харківської ОДА було захоплено антимайданівцями увечері 7 квітня, під час штурму вони використовували петарди і шумові гранати, кидали в будівлю коктейлі Молотова, запалили біля входу шини. Штурмовики в масках вели себе агресивно, один з курсантів Академії внутрішніх військ, який захищав будинок, отримав важке поранення: в гармидері йому засунули шумову гранату під бронежилет.

За спогадами Ігоря Балути, який був у той час головою Харківської ОДА, перед початком штурму йому в робочий кабінет подзвонив одіозний російський політик, депутат Держдуми Володимир Жириновський, який висловив надію, що з російськомовними, проросійськи налаштованими громадянами не будуть жорстко поводитися.

Близько опівночі 8 квітня будівлю Харківської ОДА було захоплено. Звільняти її вирішили силовим штурмом.

У штабі дізналися приблизну кількість людей в ОДА, в яких приміщеннях вони знаходяться. У залі обладміністрації антимайданівці влаштували склад продовольства. Запасів їжі і води там було багато, протестуючі могли перебувати всередині довго, холодильники були забиті молоком, щоб нейтралізувати дію сльозогінного газу.

У ніч на 8 квітня до Харкова прибув літак з армійським спецназом, який взяв під контроль аеропорт і посадочну смугу авіазаводу, щоб не допустити посадки борту з "зеленими чоловічками".

Харківську міліцію до штурму обладміністрації вирішили не залучати, для звільнення будівлі використовували спецпідрозділ "Ягуар" з Вінницької області, який пересувався на планову ротацію в Слов'янськ. Вже під ранок загарбників почали попереджати про можливий штурм, але з проведенням операції не поспішали.

Після шостої ранку людям, які перебували в захопленому будинку ОДА, зачитали попередження про протизаконність їх дій, включили сирени і почався штурм, який тривав близько 15 хвилин і пройшов без єдиного пострілу.

Антимайданівців вивели і поклали на асфальт у внутрішньому дворику, де з ними провели протокольні дії співробітники міліції.

Як повідомляв "Апостроф", під час засідання Верховної Ради 17 лютого депутати вшанували пам'ять героїв Небесної сотні і Революції Гідності.