RU  UA

Особливість локдауну в Хмельницькому: чому в транспорт не потрібно спецперепусток

Хмельницька область залишається серед лідерів за кількістю госпіталізацій людей з коронавірусом. Місцева влада пішла на жорсткі заходи та обмежила діяльність для всіх категорій бізнесу - як ринків, так і великих гіпермаркетів. І хоча громадський транспорт в місті працює в спецрежимі, спецперепустки влада не вводила.

Є дві проблеми, які заважають нам перемогти коронавірус - мер Хмельницького

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів міський голова Хмельницького Олександр Симчишин.

"Транспорт у нас працює в режимі спецперевезень. Але ми не робили ніяких спецперепусток, не блокували все, бо бачили, як у нас відбувалося восени, як це відбувалося в Києві, коли концентрація людей суттєво більшає на зупинках. Люди сваряться, конфліктують, обмінюються повітряно-крапельним шляхом і більше передають один одному вірус на зупинці, ніж у самому транспорті", - розповів міський голова.

Також, як розповів Симчишин, в місті працюють дитячі садочки.

"Кожного дня ми динаміку по дитячих садочках відслідковуємо. Вона не змінюється з осені, однакова по кількості захворювань. Школи (1-4 класи) працюють, ми даємо можливість тим батькам, які не хочуть, щоб дитина ходила в школу, писати заяви і переходити на дистанційне навчання. Якщо в класі виявляється випадок, то весь клас іде повністю на дистанційну форму навчання", - додав мер Хмельницкого.

За словами очільника міста, в Хмельницькому підтримується мінімальна бізнес-активність.

"Що стосується бізнесу: є онлайн-торгівля, адресна доставка, торгівля на винос... Ми вважаємо, що справедливість має бути для всіх однаковою. Якщо ми хочемо називати обмеження локдауном, то він має стосуватися абсолютно всіх, а не тільки вибірково. Це насправді ні до чого доброго не призводить. Замість того, щоб люди концентрувалися на трьох-чотирьох ринках, вони зараз концентруються в одному гіпермаркеті. Замість, умовно кажучи, ста людей в чотирьох точках, триста чи чотириста концентруються в одному місці", - резюмував міський голова Хмельницького.