RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

21 вересня

Всі новини

Побори в школах: омбудсмен порадив батькам, що робити

В українських школах попри на заборону батьківських комітетів продовжують стягувати "побори". Викорінити це ганебне явище допоможуть висвітлення даних фактів в медіа і, як крайні захід, звернення до правоохоронців.

Про це розповів освітній омбудсмен Сергій Горбачов в інтерв'ю виданню УНІАН.

"По-перше, раджу батькам не здавати гроші. Звісно, важко опиратися тиску у маленькому соціумі, і не всі на це наважуються. Якщо вже вимагають гроші, то поставити до відома директора. Медійне висвітлення непогано працює, бо мало кому хочеться стати об'єктом прискіпливої недоброзичливої уваги. Якщо не допомагає – в поліцію, ст.189 ККУ "Вимагання", - розповів Горбачов.

Він додав, що зараз адміністрації шкіл вже давно самостійно не збирають гроші, бо відчувають, що це може для них обернутися серйозними неприємностями. Тому це роблять батьківські комітети.

"Приходять до інших батьків, мовляв, давай гроші, бо школі не вистачає на санітайзери та серветки. Причому, район закуповував все це, але управління освіти не знало про потреби школи - до них зі школи не звернулися. На жаль, школи часто мовчать про потреби, бо директорам простіше пробайдикувати та організувати "придворну організацію" з числа "наближених"батьків, щоб їхніми руками збирати гроші на потреби закладу. Адже в школі щодня щось ламається, а директору може бути ліньки писати окремі запити в управління освіти", - пояснив механізм освітній омбудсмен.

Він зауважив, що надіслав до комітету Верховної Ради лист з пропозицією внести зміни до закону "Про освіту", щоб зобов'язати керівників шкіл подавати запити про свої потреби, а засновника - відповідати на ці запити і оприлюднювати інформацію.

Як повідомляв "Апостроф", на Львівщині розгорівся скандал через цькування директорку ліцею учнів навчального закладу. Поліцейські Червоноградського відділу поліції склали на педагога протокол про адмінпорушення, їй загрожує штраф або виправні роботи.