Українців почнуть безкоштовно тестувати на антитіла до коронавірусу: що потрібно знати

Влітку в Україні почнуть серію епідеміологічних досліджень поширеності в українців штамів і антитіл до коронавірусу SARS-CoV2.

Де в Києві роблять щеплення проти COVID-19: карта

Про це повідомила заступник міністра охорони здоров'я України Світлана Шаталова під час брифінгу.

"Для більш глибокого розуміння захворюваності Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) та Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка, при безпосередній участі Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) почнуть серію епідеміологічних досліджень поширеності в українців штамів і антитіл до коронавірусу SARS-CoV2", - сказала вона.

Вчені оцінять стан популяційного імунітету населення і визначать вразливі до інфікування групи.

За словами Шаталової, планується два етапи досліджень - полевий етап і аналітичний.

"Планується охопити близько 9 тисяч обраних рандомно дорослих українців, які проживають у всіх регіонах України - в населених пунктах з різною кількістю жителів (від сіл до великих міст), і мають різний вік і стать", - уточнила Шаталова.

За її словами, це буде абсолютно добровільна для громадян ініціатива, в результаті якої вони отримають безкоштовні результати тестів на антитіла.

"Цей проект реалізується в рамках спільного з Міністерством охорони здоров'я та Світового банку проекту поліпшення охорони здоров'я на службі у людей", - підсумувала Шаталова.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Служба безпеки України викрила шахраїв, які продавали підроблений препарат Pfizer. Зловмисники рекламували свої послуги і стверджували, що можуть поставляти оригінал американської вакцини.