RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

У Херсонській області орендар віджимає паї у селян - відео

У Генічеському районі Херсонської області власники паїв відстоюють право отримувати справедливу орендну плату за власну землю.

Про це повідомляє Відкритий.

Цьому процесу перешкоджає компанія "Агролідер", яка вийшла з договірних відносин з селянами ще в 2019, але продовжує використовувати чужі землі, не маючи прав на це прав.

За словами власників паїв, підприємство "Агролідер" платило за орендовану землю набагато менше її ринкової вартості. Наприклад, за 11 га власник отримував 3 тис гривень (272 гривень за 1 га). Але навіть ці суми виплачувалися нерегулярно. На плечі селян "Агролідер" переклав також і податкове навантаження.

У 2019, коли терміни договорів "Агролідер" і пайовиків пройшли, ситуація погіршилася. Орендар продовжив експлуатацію землі, не маючи на це підстав. Ні власники паїв, ні місцеві бюджети, ні держбюджет не отримували жодної копійки. Крім того, за словами жителів села Стрілецького і його старости Юрія Пуделка, "Агролідер" незаконно заорали ще й понад 250 га сільських пасовищ.

Також в селі Новогригорівка "Агролідер" експлуатував сільгоспугіддя, жодної копійки не відраховуючи в бюджет, відзначають журналісти. Жителі села і їх староста Ігор Солоп після довгої судової тяганини зуміли відстояти право розпоряджатися цією землею.

Видання пише, що в 2019, вийшовши з договірних відносин з пайовиками, "Агролідер" за законом втратив пріоритет на укладення договорів. При цьому на власників паїв чинився тиск, щоб вони не укладали угод з іншими агрокомпаніями.

У Генічеському районі ситуацію пояснюють тим, що підприємство "Агролідер" входить в сферу інтересів Віктора Анастасова – це "авторитетний" бізнесмен з донецьким корінням і зв'язками Стас Макіївський.

"Не дивно, що втомлені від несправедливості пайовики з ентузіазмом сприйняли прозорі договори і ринкові умови оренди, які в 2021 їм запропонував один з найбільших агрохолдингів Придніпров'я "КСГ Агро". А саме: справедливі ціни за паї, авансування, закриття податкового навантаження, премії залежно від врожаю. Однак, ця цивілізована ініціатива зустріла протидію у "Агролідера", який вирішив повернути контроль над паями звичним для нього способом. Є свідчення, що були сфальсифіковані кілька десятків договорів. Коли про аферу стало відомо, пайовики і компанія-орендар повідомили правоохоронні органи", - йдеться в матеріалі.

В даний час за фактом шахрайства порушено кримінальне провадження за частиною 3 статті 365-2. Готується також колективне звернення місцевих громад до президента України Володимира Зеленського, Верховної Ради, МВС і ГПУ.

Селяни сподіваються, що в світлі останніх ініціатив президента і РНБО, ситуація отримає належну правову і політичну оцінку.