RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скандал у київському обласному театрі: ексклюзивні подробиці конфлікту акторів з директором

Третього червня депутатка Верховної Ради України від партії "За Майбутнє" Анна Скороход засвітила листування зі співробітниками Київського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Панаса Саксаганського. А вже наступного дня вона листувалася із тимчасовим виконувачем обов’язків його директора Ігорем Подолянцем. Фрази "Покажуть на всю країну" і те, що учасниці листування із депутаткою "довелося звільнитися" інтригували.

"Апостроф" вирішив розібратися, що відбувається у єдиному академічному обласному театрі Київщини, і поспілкувався із акторами та т.в.о. директора-художнього керівника Ігорем Подолянцем та дізнався їхні погляди на проблему.

Акторка Анжеліка Погребна, листування якої із депутатом Анною Скороход зняв фотограф "Апострофа", розповіла, що працювала в театрі з 2018 року, а звільнитися за власним бажанням її "примусили" у грудні торік.

Анжеліка говорить, що на неї тиснули, бо вона, як і частина її колег, не змирилася із звільненням з посади попереднього керівника театру В’ячеслава Ускова і призначенням на його місце тимчасово виконувачем обов’язків Ігоря Подолянця. Незгодним з новим директором припинили винаймати квартири коштом театру, як це було при Ускову, поскаржилися "Апострофу" актори. А безпосередньо Анжеліці – тодішній співачці-солістці - за день до новорічного концерту "зняли" усі сольні пісні, за її словами, і додали: "Для тебе місця в театрі немає". Змушений бути звільнитися і її чоловік, який працював в театрі звукорежисером.

"Подолянець розповідав, що йому в облраді сказали скоротити штат до 120 чоловік, а я з цим не погоджувалася. Він каже – немає грошей на зарплати. Але почекайте – театру дали 1 мільйон гривень, де вони? Подолянець розповідає, що у нього в обласній раді є свої люди і Ускова більше не буде", - пригадує артистка.

"Посаду головного режисера він взагалі скоротив. Узяв одного режисера і десять чоловік, які постійно працюють у виставах, а решта трупи сидить без роботи. Заслужених артистів і оркестр перевели на 50%. Тим, кого останнім часом планували звільнити, продовжили контракт лише на 6 місяців – до кінця 2021 року, а це є порушенням закону, бо мають укладати на рік щонайменше", - скаржиться Анжеліка.

"Я перевірила у пенсійному фонді свою заробітну плату і знайшла невідповідності. У документах написано, що моя зарплата була 13 тис. Але я взяла довідку із "Приватбанку" і там у мене зарплата 7380 грн за той же період. Розбіжності не лише у мене, а й у мого чоловіка й інших артистів у театрі", - розповідає акторка.

За 2021 рік театр імені Саксаганського поставив лише дві вистави, кажуть актори, під час локдауну актори не збиралися невеликими групами і не репетирували з дотримання санітарних норм – як це робили актори інших українських театрів, кажуть працівники театру. При тому, дві вистави, які поставив театр, глядачам не сподобалися. "Люди пишуть, що вистави жахливі, порнотеатр", - кажуть артисти. Актори бідкаються, адже попереднє керівництво, кажуть, збирало трупу з усієї України.

Зараз на посаду директора обласного театру оголошено конкурс, і Подолянець у ньому участі не бере. Але артисти – звільнені і ті, що досі працюють, - розповідають, що лояльні Подолянцю співробітники зараз збирають за нього підписи, при чому наполягають, аби колеги робили це у "добровільно-примусовому" порядку.

Багато зі сказаного вище підтверджує і заслужена артистка України і чинна актриса театру Людмила Мерва. "Я особисто на собі тиску не відчула. Думаю, не хочуть зв’язуватися зі мною, щоб це не сприйнялося, як помста. Але зараз зібрали 104 підписи – на людей насідали і вони мусили підписати", - зізнається вона.

"Подолянець сказав, що він на театрі взагалі не розбирається. І я пробачити собі не можу, що не спитала його тоді, для чого він в такому разі сюди прийшов", - каже Людмила Мерва.

"З репертуару випало дуже хороших вистав. Драма "Дерева помирають стоячи" отримала на фестивалі у Ніжині гран-прі і ця вистава п’ять років тримала першість. Зараз беруть матеріали американських драматургів. У них своє бачення, свій менталітет – наш глядач це важко сприймає. Зараз працює лише невеличка кількість людей, а всі інші – гуляють. Оркестр був нашою гордістю, а вони його знищили", - бідкається актриса.

"До мене звернулися працівники театру з обуренням, скинули відео вистав, де на сцені стриптиз чи й взагалі актори роздягаються. Багато говорили, що неодноразово зверталися до облради, але їх ніхто не чує. Вони мені скину аудіозаписи, де людям погрожують звільненням чи іншими проблемами, якщо вони не підпишуть звернення на підтримку Подолянця", - розповіла "Апострофу" депутатка Анна Скороход. Вона звернулася до Міністерства культури і до облради з проханням відсторонити Подолянця від виконання обов’язків до проведення конкурсу, і призначити керівником третю незацікавлену особу.

"Я не можу на це не реагувати, бо у мене друга освіта – теле- і радіожурналістика, у мене були заняття з акторської майстерності і я дуже люблю театр і безпосередньо знайома з деякими артистами, бо вони мені допомагали в передвиборчій кампанії", - зізнається депутатка.

Скороход поспілкувалася із Подолянцем. "Він наголошує на тому, що його підтримує колектив. Останнє його повідомлення було, що він в.о. і він не йде на цей конкурс. Хоча він сам зібрав підписи, аби цей конкурс скасували і призначили інший, в якому він міг би взяти участь. На мою думку, якщо ідуть такі конфлікти у колективі, краще піти, а не воювати так жорстко за своє місце", - каже вона.

Скороход пояснила, що "покажуть на всю країну" відео-звернення співробітників театру у Верховній Раді.

"Апостроф" зателефонував до в.о. директора театру імені Саксаганського Ігоря Подолянця. Він запевнив, що "простій" у театрі закінчився разом з виходом Київської області із "червоної зони". "В діючому репертуарі і в діючих виставах задіяно 100% акторів. Вони виходять на сцену відповідно до того, коли залучені. На даний час в репертуарі на червень близько 10 вистав і концертні програми, приурочені до закриття театрального сезону. Це вистави з різним акторським складом, в якому задіяні всі наші 80 акторів", - розповів він.

За словами Подолянця, останнім часом жодну людину не скоротили, за період з червня минулого року звільнилися за власним бажанням близько 8 – до 10 осіб – хто за сімейними обставинами, хтось знайшов контракт за кордоном. 70% зарплати актори отримували, коли область була на локдауні – відповідно до чинного законодавства, каже директор. Театр перестав знімати акторам квартири відповідно до колективного договору і через те, що у світі пандемія "ковіду", театр відчуває брак бюджетних коштів, пояснює він. Оркестр не знищили. Відповідно до бюджетного розпису, в оркестрі зараз 20 чоловік, але на сцені виступає близько 12, каже Подолянець.

Разом з тим, Подолянець відзначив, що зі зміною законів "Про культуру" і "Про театр і театральну справу", об’єднали посаду директора і художнього керівника. І тепер функції головного режисера виконує художній керівник. Тому посаду головного режисера скоротили. Колишній головний режисер відмовився від посади просто режисера. Але Подолянець також сказав, що функції головного режисера він не виконує і є лише директором і художнім керівником.

Подолянець зізнався, що йому подобаються всі вистави його театру, а зокрема відзначив "Кайдашеву сім’ю". На питання чому людям продовжили контракт лише на півроку – з порушенням закону – Подолянець відповідати не став. Також сказав, що будь-які списки з підписами працівників не втримають його на посаді, бо існує законодавство України, і є конкурс, в якому він "на превеликий жаль" не бере участі. Наприкінці розмови Подолянець запросив журналіста відвідати театр особисто.