RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Сонячне затемнення: де та о котрій годині можна побачити в Україні

У четвер, 10 червня, жителі майже всіх регіонів України зможуть спостерігати вражаюче і рідкісне астрономічне явище - кільцеподібне сонячне затемнення, коли Місяць закриє Сонце, залишивши навколо себе "вогняне кільце".

Агентство "Укрінформ" підготувало інфографіку з цього приводу.

Зокрема, на малюнку опубліковано дані про те, коли українці стануть свідками цього явища і в яких саме регіонах його буде видно.

Початок кільцеподібного сонячного затемнення астрономи очікують о 13:41 за київським часом, його максимальна фаза припаде на 14.15. А вже о 15.03 Сонце знову "відкриється" і місячна тінь покине нашу планету.

Спостерігати затемнення зможуть жителі майже всіх регіонів України, крім найбільш південних - Криму, Одеської, Миколаївської і Херсонської областей.

Тим, кому пощастить побачити це явище, радять подбати про захист для очей.

Нагадаємо, що сонячне затемнення можна спостерігати, коли Місяць, опиняючись між Сонцем і Землею, блокує сонячне світло і частково або повністю закриває денне світило для жителів планети. В результаті, частину земної поверхні охоплює тінь, яка падає від Місяця.

Як повідомляв "Апостроф", в ніч на 27 травня людство спостерігало за трьома унікальними космічними явищами- Суперповнею, повним місячним затемненням і "Кривавим місяцем".