RU  UA  EN

Середа, 9 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.75
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

8 жовтня

Всі новини

Сьома річниця визволення Маріуполя: фото, відео і хроніка подій

На державному рівні з 13 червня 2016 року відзначають День звільнення Маріуполя від проросійських терористів-окупантів у 2014 році. Це вже сьома річниця.

"Апостроф" зібрав всі дані про окупацію та звільнення міста, а також про теракт країни-агресора проти мирних місцевих жителів.

Маріуполь - одне із найбільших міст обласного рівня Донеччини, який став вигідним для Кремля для утворення "Новоросії". Через те, що місто - портове, з Азовського моря було пряме морське сполучення до окупованого тоді вже Криму. Також, якщо б окупанти пробралися до півдня Донецької, Запорізької та Херсонської областей, тоді б вони змогли мати доступ до півострова з суші.

В середені квітня сепаратисти захопили Маріупольську міськраду. 9 травня, виконуючи накази московських кураторів, вони штурмували міське УВС – Маріуполь перейшов під їхній повний контроль.

Окупація Маріуполя

13 квітня 2014 року, майже через тиждень після збройного захоплення Донецька, в Маріуполь вторглися бойовики. Вони захопили Маріупольську міськраду, а також перекрили центральні вулиці. Місцева міліція, СБУ і прокуратура були повністю паралізовані.

Наступного дня, 14 квітня уряд оголосив про початок Антитерористичної операції, щоб повернути ці землі.

9 травня колона 72-ї української бригади пробилася до міста, але окупанти відповіли вогнем. Щоб не було багато смертей серед мешканців міста, штаб АТО 10 травня вирішив вивести тимчасово бійців Національної гвардії з міста.

З квітня по травень мешканці потерпали від бандитизму, панувала анархія, в якій намагались провести мітинги за приєднання до РФ. Люди були в постійному стресі.

Фото: armyinform.com.ua

Звільнення Маріуполя

Для визволення було визначено 13 червня. Тоді у спецоперації брали участь 150 бійців спецбатальйону "Азов", 2 роти спецбатальйону "Дніпро-1", 2 роти Національної гвардії, бійці 79-ї аеромобільної бригади та спецназ МВС.

Все почалося о 5 ранку. Українські сили знищили ключові опорні точки терористів, техніку. Після чого вони відновили контроль над усіма захопленими спорудами.

Перед початком операції район заблокували сили АТО, близько 500 військовослужбовців ЗСУ та Нацгвардії, яким протистояли до сотні окупантів.

Під час взяття банку на вулиці Грецькій, де знаходився штаб ворогів, на одній із мін підірвався боєць "Азову".

За час визволення, місцеві жителі серйозно не постраждали, було затримано кілька десятків злочинців. Однак, банда одного з лідерів терористів "Чечена" втекла за день до операції, перевдягнувшись у цивільний одяг.

13 червня 2014 року над Маріуполем замайорів прапор України.


Фото: armyinform.com.ua

Теракт Росії проти мирних жителів Маріуполя

Після звільнення міста, "азовці" провели Широкинську операцію. В результаті, АТО вдалося відсунути лінію фронту від Маріуполя.

Однак, 24 січня 2015 року вранці Східний мікрорайон піддався обстрілам терористів з реактивних систем залпового вогню "Град" і "Ураган". Снаряди летіли у все: від багатоповерхівок до ринків та кафе.

Загалом загинуло 30 людей та більше сотні мирних жителів було поранено осколками. Серед них були діти.

Наразі місто входить до рейтингу з найнижчим рівнем злочинності.

Проте, бувають і винятки. Так, у Маріуполі 22 квітня, чоловік з сокирою увірвався в супермаркет АТБ і влаштував погром.