На українців чекає зростання тарифів: на скільки подорожчають опалення та гаряча вода

Рішення Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) про передачу своїх повноважень в сфері теплопостачання органам місцевого самоврядування, 9 червня, може викликати "глибокий комунальний колапс" для українців під час опалювального сезону. До того ж газ може подорожчати вдвічі.

Про це повідомив глава комітету з питань житлово-комунального господарства Громадської ради при КМДА Олег Попенко в коментарі UBR.ua.

Як вважає Попенко, таке рішення було необачним з боку НКРЕКУ. За його словами, коли почнеться опалювальний сезон - можуть виникнути проблеми. Це пов'язано з тим, що децентралізація збільшує видатки з місцевих бюджетів.

За його прогнозами, ціни на опалення і гарячу воду зростуть мінімум на 30-50%, при цьому незалежно від рішення регулятора передати повноваження. Тому що головна причина - подвійне зростання цін на газ.

"Я прогнозую зростання тарифів, пов'язане зі зростанням вартості газу. У собівартості опалення 80% - ціна газу. Органи місцевого самоврядування та ОТГ (об'єднані територіальні громади, - ред.) Ніяк не впливають на вартість газу", - заявив Попенко.

Однак, як він додав, потрібно враховувати ремонт аварійних ТКЕ і мереж, тому що якщо бюджету не вистачить, то в платіжках сума ще більше зросте.

Нагадаємо, народний депутат України від фракції "Батьківщина" Олексій Кучеренко дав сумний прогноз Апостроф TV на новий опалювальний сезон.