RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

В Києві активісти провели акцію "Мін'юст - під контролем Кремля"

Активісти громадської організації "Традиція і порядок" під стінами Міністерства юстиції провели акцію протесту "Мін'юст - під контролем Кремля". Акція була спрямована проти планів міністерства щодо зміни керівництва Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, та проти репресій в бік експертів інституту, які провели експертизу відходів діяльності Миколаївського глиноземного заводу.

Про це повідомляє 24 канал.

Учасники акції протесту заявили, що ці кроки "робляться міністром юстиції Денисом Малюською на користь російського олігарха Олега Дерипаски, який є кінцевим бенефіціаром МГЗ".

У травні 2021 експертиза Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України виявила ряд небезпечних речовин у відходах червоного шламу Миколаївського глиноземного заводу, які шкідливо вплив на навколишнє природне середовище, а також на життя і здоров'я людей. У зразку червоного шламу були виявлені миш'як, кадмій, ртуть, свинець та інша отрута. Серед виявлених в червоному шламі хімічних елементів найбільшу небезпеку можуть представляти елементи алюмінію, бору, кальцію, хрому, мангану, магнію, сірки, стибіуму, стануму, ванадію, стронцію і силіцію. Експертиза також встановила, що за своїми властивостями відходи червоного шламу можуть чинити негативний вплив на навколишнє природне середовище, на життя і здоров'я людини шляхом прояви отруйних (сильнодіючих), токсичних та екотоксичних властивостей.

На підставі експертизи Заводський районний суд Миколаєва прийняв рішення про виплату моральної компенсації в розмірі 9,21 млрд гривень членам громадської організації "Стоп шлам", які подали позов проти МГЗ.

Після цього до Міністерства юстиції України надійшло звернення ТОВ "Миколаївський глиноземний завод" з вимогою притягнути до дисциплінарної відповідальності експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

25 червня Дисциплінарна палата Центральної експертно-кваліфікаційної комісії при Міністерстві юстиції України прийняла рішення призупинити дію свідоцтв експертів, які проводили експертизу по МГЗ, на термін від одного до шести місяців.

Одночасно з цим з'явилася інформація про плани міністра юстиції Дениса Малюськи по звільненню директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександра Рувіна.