"Ну що, понеслась": експерт звернув увагу на стрімке зростання хворих COVID в Європі і попередив Україну

В Європі за тиждень зафіксовано зростання (+ 40%) нових випадків захворювань на коронавірус.

Про це повідомив системний аналітик Євген Істербін.

У Франції зростання за тиждень + 73%, вакцінація 1 доза - 56%, 2 дози - 44%. Португалія показала ріст за тиждень + 33%, вакцінація 1 доза - 58%, 2 дози - 38%

У Великобританії ріст за тиждень + 28% (зростання сповільнюється, але значення великі.) Число нових випадків щодо зимового піку вже 75%. Госпіталізації поки всього 17% від піку зими. Вакцинація 1 доза - 69%, 2 дози - 52%.

Судячи з стрімкого зростання який йде в країнах з досить непоганим рівнем вакцинації, за його прогнозами, в Україні через 28-42 дня ситуація буде поганою. До того ж через 45 днів буде початок навчального року.

"Єдине що можна зараз зробити, це якомога швидше вакцинуватися. І не відкладайте на потім тому що треба отримати 2 дози, а максимальний захист настає до 14 дня після другого щеплення. Тому мінімальний термін для придбання захисту якщо завтра піти на укол, складе 28 днів а може бути і до 42 дні", - говорить експерт і додає, що вакцинована частина населення стримує швидкість росту, а в Україні буде зростання дуже стрімким.

Як повідомляв "Апостроф", щеплення від коронавірусу не рекомендується робити тим, хто страждає від важких хвороб - наприклад, імуносупресії, розсіяного склерозу і т.д.