RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

Відходи виробництва МГЗ завдають непоправної шкоди здоров'ю людей - голова Всеукраїнської екологічної ліги

Токсичні речовини у відходах виробництва Миколаївського глиноземного заводу - червоному шламі - викликають негативні наслідки для здоров'я людей: опіки шкіри і слизових оболонок, головний і м'язовий біль, погіршення пам'яті, імунітету, потенції, ураження печінки та нирок, підвищення артеріального тиску, оніміння кінцівок.

Про це заявила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Вона зазначила, що через забруднення червоним шламом відбувається підвищення рівня вмісту важких металів у природних екосистемах, пригнічення життєдіяльності більшості рослин і тварин.

За словами Тимочко, в результаті діяльності МГЗ зникають цінні природоохоронні території і землі для ведення сільського господарства через збільшення розмірів санітарно-захисної зони шламосховищ, погіршується санітарно-гігієнічна ситуація в регіоні, існує високий ризик виникнення екологічно небезпечної ситуації.

"Потрапляючи в водні об'єкти і морську акваторію, наявний в шламі луг, пошкоджує зовнішні покрови риб, молюсків, ракоподібних, призводить до їх загибелі або хвороб", - додала глава Всеукраїнської екологічної ліги.

Раніше експертиза Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України виявила ряд небезпечних речовин у відходах червоного шламу Миколаївського глиноземного заводу, які чинять негативний вплив на навколишнє природне середовище, а також життя і здоров'я людини. Згідно з офіційними даними, площа території, забрудненій відходами червоного шламу, становить 57 тисяч кв км.

У грудні 2020 громадська організація "Стоп Шлам" подала позов про стягнення з Миколаївського глиноземного заводу 9,2 млрд гривень моральної компенсації для жителів міста. У травні 2021 Заводський районний суд задовольнив цей позов, постановивши виплатити 9,2 млрд гривень миколаївцям, що приєдналася до позову.