Пилові бурі, тропічні зливи і аномальна зима: яким буде клімат в Україні через 50-100 років

За останні 100 років середня температура повітря в Україні піднялася на 1,2 градуса. Це трохи більше ніж в середньому у світі, там підвищення становить 1,1 градуса. Кліматологи розповіли, як може змінитися далі клімат в Україні.

Про це пише ВВС.

За найбільш імовірного сценарію, у найближчі 50-100 років клімат в Україні ставатиме все більш сухим, прогнозують експерти.

Високотемпературні, сухі повітряні маси будуть надходити з колишніх степів Прикаспію, які перетворюються на пустелі й напівпустелі. Поступове опустелювання повзтиме з південного сходу України на північний захід.

Зими загалом також стануть дещо теплішими, але через атмосферне розбалансування в Україну періодично надходитимуть аномальні похолодання з Арктики з сильним снігом і морозами.

Практично зникнуть зими зі стабільним довготривалим сніговим покровом. І це також стане проблемою.

Тандем із посух та сильних вітрів за сприятливих умов може провокувати пилові бурі. Це можливо навіть на Поліссі, де раніше активно осушували болота.

Через зміни клімату аномалії на кшталт торнадо перестануть бути дивовижею в Україні.

Як зазначають кліматологи, зміни клімату відбуваються в Україні навіть швидше, ніж прогнозували. Кількість опадів вже різко скоротилася, а ті, що є, випадають здебільшого взимку.

Раніше ми писали, якою буде погода в Україні на початку серпня.