RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Названо дві ключові проблеми інтеграції ромів в українське суспільство

У Кабміні написали Стратегію реалізації прав і можливостей ромів, запланувавши заходи щодо інтеграції цієї нацменшини до 2030 року. Однак є дві ключові проблеми, чому роми не можуть інтегруватися в українське суспільство.

Якщо піти на поводу у стереотипів, можна було б припустити, що роми самі не хочуть соціалізуватися: їх влаштовує проживання в сегрегованих поселеннях і нічого міняти вони не хочуть. В такому випадку, яка ж тут може бути інтеграція? А тому й не дивно, що попередня стратегія виявилася неефективною. Але не все так просто.

По-перше, за словами журналістки Ольги Макар, яка ось уже багато років пише про проблеми ромів, не існує дилеми - хочуть роми інтегруватися чи ні.

"Ніхто ж не питає у українських дітей, наприклад, чи хочуть вони ходити в школу? Ми просто знаємо, що це потрібно і обов'язково. Такий же підхід повинен бути і до ромських дітей", - каже "Апострофу" Макар.

По-друге, головний недолік всіх потуг уряду в справі соціалізації ромів - відсутність фінансування.

"Від державної служби з етнополітики, яка відповідала за розробку цієї стратегії, ми не бачили зусиль по наповненню фінансуванням стратегії", - зазначає Лубинець.

"Якщо на виконання стратегії передбачено 0 гривень, то складно, щоб щось запрацювало і змінилося", - додає Ольга Макар.

"Я не вірю, що нова програма буде працювати. Вона хороша, але хто її фінансуватиме? Які організації? Держава Україна або обласні, регіональні влади? Я не вірю, що вона запрацює. Може новий президент щось змінить, адже багато роми живуть дуже погано, і це просто катастрофа", - зазначає Аладар Адам.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофу": Папір витримає все: як Кабмін взявся за інтеграцію ромів.