Вдома чи за кордоном: експерти розповіли, де краще провести відпочинок влітку 2021

партнерський матеріал

За даними статистичних опитувань, влітку відпочивати за кордоном планують не більше 20% українців, тоді як 53% співвітчизників збираються провести відпустку в Україні.

Експерти СК "УНІКА" розповіли "Апострофу", куди можна з'їздити з найменшими ризиками і незручностями.

Відпустка за кордоном: нюанси та підводні камені

Зарубіжні подорожі в "епоху" коронавірусу пов'язані зі значними ризиками. В першу чергу це можливість втратити гроші через позитивний результат ПЛР-тесту, який турист здає вже після покупки авіаквитка і оплати туру. Якщо "неприємність" відбудеться за кордоном, туристу доведеться "відпочивати" за свій рахунок в стінах обсерватора в умовах самоізоляції.

Другий ризик - погіршення епідеміологічної обстановки під час подорожі. Якщо країна опиниться в червоній зоні і закриє кордони, відпустку буде зірвано. Туристу доведеться евакуюватися додому вивізним рейсом, а в разі затримки вильоту - оплачувати проживання за кордоном.

Як убезпечити себе при закордонних поїздках

Вибирайте країну із зеленої зони (список оновлюється кожні 2 тижні). На сьогодні відносно низький рівень захворюваності на коронавірус зафіксовано в Туреччині, Єгипті, Грузії, ОАЕ, Китаї, Бельгії, Німеччини, Австрії та Чехії.

Оформіть поліс туристичного страхування з покриттям COVID-19. Якщо заразитеся і відчуєте нездужання, страхова компанія сплатить діагностику і лікування коронавірусу в закордонній клініці.

Перед поїздкою уточнюйте інформацію про умови в'їзду та епідеміологічну обстановку. Корисні ресурси - додаток "ДРУГ" і інтерактивна карта від МЗС України.

Якщо плануєте їздити в Європу, вакцинуйтеся препаратом AstraZeneca або Pfizer / BioNTech.

Туристична страховка для виїзду за кордон в UNIQA.ua оформляється на одну подорож терміном до 40 днів або на необмежену кількість поїздок до 90 днів на рік.

Плюси і мінуси "домашньої" відпустки

Одна з вагомих переваг внутрішнього туризму - відсутність необхідності проходити ПЛР-тестування до від'їзду і після повернення. Туристи не несуть додаткових витрат і не залежать від непередбачуваних результатів діагностики, які можуть перекреслити всі плани в останній момент. Українці можуть вільно переміщатися по своїй країні, вибираючи для відпочинку будь-яку область - наприклад, Закарпатську, Львівську або Одеську. Мандрівникам не потрібно витрачати 2 тижні відпустки і свої гроші на "відсиджування" в карантині

Зворотний бік "медалі" - велике скупчення відпочиваючих українців в популярних туристичних місцях. На багатолюдних вітчизняних курортах простіше підхопити коронавірус, ніж на пляжах деяких зарубіжних держав. Ще один мінус - відсутність контролю над станом здоров'я. Якщо хворий турист добровільно не зробить ПЛР-тест після повернення, він не піде на карантин і буде сприяти поширенню вірусу.