RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Помер останній онук Івана Франка: фото і біографія

На 90-му році життя помер Роланд Франко - останній онук українського поета, прозаїка і драматурга Івана Франка.

Про це повідомляє Міжнародний фонд Івана Франка на своїй сторінці в Facebook.

"З сумом повідомляємо, що 11 серпня, на 90-му році життя обірвалося земне буття останнього онука Івана Франка - Роланда Франка", - йдеться в повідомленні.

Роланд Франко навчася в середніх школах Львова і Станіслава, потім - на нафтовому факультеті Львівського політехнічного інституту, а після переїзду до Києва в 1950 році - на гірничому факультеті Київського політехнічного інституту. На початку 1950-х років Роланд Франко був запідозрений у створенні підпільної націоналістичної організації. Від арешту і ув'язнення його врятувало тільки ім'я діда.

Після закінчення інституту працював старшим інженером технічного управління Міністерства місцевої паливної промисловості СРСР, потім - секретарем Науково-технічної ради міністерства.

У 1993-1996 роках на запрошення Міністерства закордонних справ України перебував на дипломатичній службі, був радником з науки в посольстві України у Великій Британії.

Завдяки клопотанню Роланда Франка 1996 року Україна отримала у дарунок від Великої Британії науково-дослідну станцію "Фарадей" (нині станція "Академік Вернадський") в Антарктиці. Перша українська експедиція, яка прибула на станцію 28 листопада 1995 року, назвала Роланда Франка "хрещеним батьком української антарктичної станції".