RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Чому позеленів Дніпро: еколог назвав дві прості причини

Майже на всьому протязі Дніпра в Україні склалася плачевна ситуація - річка позеленіла від водоростей. Причина тому - пральні засоби з фосфатами, які активують розвиток синьо-зелених бактерій. Але це не єдиний чиник, який впливає на цвітіння Дніпра.

Про це в коментарі "Апострофу" розповів еколог Олександр Соколенко.

Він нагадав, що фосфати скидають у Дніпро цілий рік, але цвіте вода тільки в певний проміжок часу.

"Ми бачимо залежність розмноження цих водоростей від температури. Звісно, якби було менше цих скидів, то масштаби цього явища були б меншими. Але ці аномальні періоди спеки сприяють максимальному розмноженню різних водоростей і бактерій", - пояснює еколог.

Ще один чинник фактор, за словами Олександра Соколенка - водосховища.

"Побудували велике Київське водосховище, де практично відсутня течія, де маленька глибина і велика площа "дзеркала", що в свою чергу сприяє більшому прогріванню води. Там особливо активно відбуваються всі ці процеси, там розмножується і розростається ця зелень, а через греблю Київської ГЕС вона потрапляє в Дніпро, і ми бачимо цю зелень в Києві. Якщо ми візьмемо Дніпро вище водосховища, наприклад, місто Славутич, Чорнобиль, то там річка знаходиться в своєму природному руслі, і ми там майже не побачимо цієї зелені", - додав еколог.

Більше читайте на "Апострофі" в статті: Дніпро зеленіє, ріки висихають: як Україна опинилася на межі водної катастрофи.