RU  UA

Колонізаторів треба висилати додому: в Україні назвали важливий пункт деокупації Криму

Україна має розробляти механізм видворення з окупованого Криму росіян, які приїхали і незаконно проживають на території півострова.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів юрист-міжнародник, постійний представник президента в АР Крим в 2017-2018 роках Борис Бабин.

Він зазначив, що окремі райони Криму вже є зоною масової колонізації росіян.

"В першу чергу, це стосується Сімферополя та Севастополя – двох міст, які є центрами так званої управлінської діяльності Росії і, відповідно, економічної діяльності, і, звісно, мілітаризації. Також мішенню для колонізації є південне узбережжя Криму. Тобто ця проблема існує. На неї слід реагувати, адже це буде продовжуватися і посилюватися", - сказав Бабин.

На його думку, точково діяти на людей, які туди їдуть, немає сенсу.

"Слід ухвалювати законодавство, яке визначає долю цих осіб після деокупації. Ми маємо чітко сьогодні визначити питання, насамперед статусу нерухомості, яка побудована в Криму за часи окупації.

Ми маємо чітко встановити механізми видворення осіб, які там незаконно проживають.

Ми маємо сьогодні пропрацювати відступи від зобов’язань за міжнародними угодами в сфері прав людини за спеціальною процедурою, яка існує і передбачена міжнародним правом. Бо ми не можемо просто так висилати без рішення суду значну кількість людей.

Міжнародне право передбачає іншу процедуру в умовах конфліктів. Тому ми маємо ці процедури застосувати, законодавчо передбачати, визначати уповноважені органи. Але за сім років ми це не зробили. Законом у нас це не встановлено. Сьогодні є черговий законопроект про так зване перехідне правосуддя. Там є багато добрих норм, але і в ньому, на жаль, це питання оминається", - вважає юрист.

Повністю читайте на "Апострофі": Росія проводить колонізацію Криму, зосередившись на трьох напрямках - Борис Бабин.