RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Археологи знайшли на дні моря зброю, якою воїни Стародавнього Риму топили ворогів: фото

Підводні археологи знайшли два бронзових тарана і свинцеві кулі давньої середземноморської цивілізації часів найбільшого морського бою давнини - битва при Егатських островах 241 року до нашої ери. Це була вирішальна битва Першої Пунічної війни.

Про це повідомляє "Naked-science".

Співробітники некомерційної дослідницької організації RPM Nautical Foundation разом з владою Сицилії знайшли найважливіше і дуже рідкісне морське знаряддя військових кораблів, яким топили ворогів ефективніше, ніж метальними машинами. Всього таранів знайшли за весь час досліджень в районі битви - 25 штук.

Також були знайдені за 2021 року десятки свинцевих куль для пращі (традиційної округлої форми), кілька бронзових шоломів і нащічники (елемент шолома), а також римські та грецькі монети. Крім того, виявили затонуле торгове судно, що перевозило амфори, виготовлені в Лузитанії (сучасна Португалія) і Бетіке (Іспанія) першою половиною IV століття нашої ери.

Відкриття цього року дало остаточну відповідь в суперечці про кількість кораблів у флотах двох воюючих сторін. 25 таранів говорить про величезні масштаби битви. А це значить, що це найбільше серед вивчених на сьогодні археологами місць античних битв. Більш того, дані тарани були технологічно передовими на момент виготовлення.

У той період римляни намагалися витіснити карфагенян з Сицилії. У 249 році до нашої ери флотилія Риму була розбита і звернена до втечі. Але римляни відбудували новий флот. У 241 році до нашої ери флот Карфагена був зруйнований. Тоді підписали на дуже непростих умовах мирний договір з Римом. Карфаген повинен був відмовитися від Сицилії та Сардинії і платити контрибуцію в 82 тонни срібла. А римляни контролювали таким чином Центральне Середземномор'ї, а також створили передумови до початку двох наступних Пунічних воєн.

Фото: RPM Nautical Foundation

Фото: RPM Nautical Foundation

Нагадаємо, поблизу астраханського села Баранячий Бугор знайшли численні артефакти Хозарського каганату - могутньої середньовічної держави, яку розгромив київський князь Святослав.