Грошей ледь вистачить на мінімальні пенсії: експерт назвав проблему пенсійної системи

В Україні вже 16 років законодавчо прописана трирівнева пенсійна система. Але при цьому її другий рівень, який є обов'язковими особистими накопиченнями, за цей час до ладу так і не запустили.

Враховуючи нинішній стан речей, це може призвести до повного колапсу загалом усієї Пенсійної системи України вже за кілька років, - повідомили експерти журналістам телеканалу "Дом".

За їхніми словами, через величезну кількість заробітчан, більшість з яких – молоді, міцні та працездатні люди, солідарна пенсійна система України зазнає величезних навантажень. І згодом ці навантаження лише збільшуються та погіршують становище. Крім цього на це впливає ще низка факторів, на кшталт зниження народжуваності.

Через це для того, щоб платити пенсії, потрібно постійно нарощувати витрати бюджету на пенсійне забезпечення. Інакше вже в 2027 році Україна зіткнеться з тим, що держава не зможе бодай комусь платити більше, ніж мінімальну пенсію. А через ще якийсь час навіть виплата мінімальної пенсії країні стане не під силу.

Врятувати становище могла б накопичувальна пенсійна система, але з цим згодні не всі експерти. Принаймні якщо враховувати нинішні реалії.

"Якщо ми уважно подивимося на історичний досвід наших сусідів, то у поляків взагалі вони закрили свої накопичувальні фонди у зв'язку з тим, що вони отримали жорстке банкрутство. Коли людина, котра вклала гроші в пенсійний фонд, через 15-20 років активної співпраці з ним дізнається, що він збанкрутував, хто візьме на себе відповідальність за втрачені гроші?”, - сказав виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін.

Раніше ми також повідомляли про те, що експерт розповів, у чому основна проблема на шляху впровадження накопичувальної пенсійної системи.