Немає вакцинації - немає стипендії: в Україні пропонують жорстоко карати студентів

Серед українських викладачів є люди, які пропонують позбавляти стипендій невакцинованих студентів – ці люди є авторами відповідних петицій.

Одна з них з'явилася на сайті Кабінету Міністрів України.

Автор вважає, що низка нормативно-правових актів, які регулюють роботу навчальних закладів в умовах пандемії коронавірусу, потребують суттєвого доопрацювання. Зокрема, він згадав постанову Кабінету міністрів України від 9 грудня 2020 р. №1236, а також наказ МОЗ України №2153 від 4 жовтня 2021 року.

Перший документ встановлює норму не менше 80% вакцинованого персоналу закладів вищої освіти як умови для продовження навчального закладу процесу у "жовтій" та "помаранчевій" зонах епідемічної небезпеки, а другий дає підстави усувати невакцинованих викладачів вищої освіти від виконання своїх обов'язків без збереження заробітної плати.

За його словами, існуючі нині норми є вибірковими та не враховують усіх учасників навчального процесу, які можуть створювати ефекти для поширення вірусу. У зв'язку з цим автор петиції пропонує поширити вимоги щодо вакцинації на всіх без винятку учасників навчального процесу.

Він вважає, що не лише викладачі та допоміжний персонал ВНЗ, а й студенти мають вакцинуватися. Причому останні за кількістю перевершують викладацький склад, наголосив автор.

У якості аргументів він посилається на 2 та 153 Кодексу законів про працю України - вони гарантують працівникам право на безпечні умови праці. Реалізація цієї гарантії особливо гостро виникає за умов поточної пандемії COVID-19.

"Чому ми, ті, хто виконує свої обов'язки, повинні ризикувати через чийсь фанатизм, інфантилізм та байдужість до суспільного інтересу? Вакцинація є безкоштовною і доступною для всіх категорій населення й у більшості випадків відмова від неї (за незначним винятком медичних протипоказань) є насамперед виразом антисоціальної, деструктивної настанови", - зазначає автор петиції.

Як повідомляв "Апостроф", українцям треба навчитися жити за принципом "захворів – сиди вдома". Про це заявив колишній глава Держсанепідемслужби Святослав Протас.