RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

27 вересня

26 вересня

25 вересня

24 вересня

23 вересня

20 вересня

19 вересня

Всі новини

В Україні знайшли невідому раніше підземну галерею та давні артефакти: фото

У Кам'янці-Подільському Хмельницької області археологи виявили підземну галерею, а також артефакти часів трипільської культури та Золотої Орди.

Про це повідомляє Укрінформ.

За словами керівника Кам'янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції Павла Нечитайла, дослідження проводилося у сквері неподалік Вірменського бастіону.

"Для облаштування додаткового входу з вулиці Замкової вздовж стіни було закладено траншею довжиною 8 і шириною 3 м. Кладка збудована у другій половині ХХ ст. при облаштуванні скверу. Колись тут існував проїзд із вулиці Францисканської на Замкову. Археологічні дослідження тут дали цікаві та несподівані результати", – сказав Нечитайло.

Фото: Дмитро Тимчук

У південній частині траншеї на глибині 40-50 сантиметрів виявили кут кам'яниці, відомої за планами 18 століття. У траншеї також виявили артефакти трипільської культури (середина 5-3 тисячоліття до н.е.), раннього залізного віку (1 тисячоліття н.е.) , середньовіччя (5-15 століття) та нового часу (16-19 століття).

Фото: Дмитро Тимчук

На глибині трьох метрів дослідники виявили залишки більш ранньої кам'яниці - часів Золотої Орди, там також знайшли фрагменти чаш на кільцевому піддоні, одна з яких була вкрита емаллю та монетою.

Фото: Дмитро Тимчук

Крім того, під час розкопок виявили фрагмент підземної галереї. Вона одна із небагатьох, знайдених на території Західної України.

Раніше ми писали, що археологи знайшли скарб із тисяч давніх монет.