RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Десятки тисяч гривень через пошту: в Україні розкрили нову схему шахраїв

В Україні набирає обертів нова шахрайська схема. Зловмисники за допомогою доставки від "Нової пошти" дурять громадян. У результаті люди втрачають десятки тисяч гривень.

Про нову схему обману розповідає "Обозреватель".

Шахраї стають покупцями. Для цього вони вибирають дорогі товари на OLX або Prom. Після цього вони зв'язуються з продавцем обраного товару та пропонують зробити передоплату на банківську картку.

Однак ці "покупці" від продавця просять номер експрес-накладної про відправку товару. Також вони вимагають продавця вказати одержувачем посилки себе. Вони аргументують це тим, що хочуть убезпечити себе!

Якщо продавець йде на ці умови, аферисти знають його ПІБ, тому вони легко підроблять документи і заберуть товар.

Зазначимо, у таких схемах шахраї просять оцінювати вантаж за мінімальною вартістю, щоби менше платити за доставку. А в результаті відправник втрачає можливість навіть отримати справедливу компенсацію.

"Визначити підроблені документи вкрай складно - оператор "Нової пошти" не має таких компетенцій і технічних засобів, він може лише зіставити ПІБ з паспорта з ПІБ зазначеного одержувача", - пояснили в "Новій пошті".

Як захистити себе:

  • при продажу товару користуватися послугою "накладений платіж" і не піддаватися на вмовляння провернути схему з заміною одержувача;
  • вказувати чесну оголошену вартість посилки - тоді можна буде отримати повну компенсацію за втрачений або пошкоджений вантаж;
  • з обережністю надавати свої дані незнайомцям (для отримання посилки іноді достатньо знати прізвище та номер телефону).

Раніше "Апостроф" писав, що у Києві зловили шахрайок, які пропонували пенсіонерам обміняти старі банкноти на "нові". Вони представлялися співробітницями пенсійного фонду.