RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

Всі новини

Поліція переслідувала постраждалих від червоного шламу у зв'язку зі справою МГЗ - ЗМІ

Після того, як Заводський районний суд Миколаєва зобов'язав виплатити компенсацію постраждалим від відходів МГЗ (червоного шламу), останніх почала переслідувати поліція.

Про це йдеться у матеріалі, опублікованому tsn.ua.

У статті розповідається, що після рішення суду МГЗ звернувся до місцевого управління Нацполіції із заявою, що організація постраждалих від відходів МГЗ "Стоп шлам" здійснює "шахрайство", подавши позов до суду. Після чого поліцейські почали їздити по домівках постраждалих, вимагаючи від них відмовитися від участі у позові.

"Такого я ще не бачив: поліцейські напали на наші села як сарана. Люди не давали мені проходу: "Олександровичу, що ж це робиться? Погрожують якоюсь кримінальною справою, допитують як злочинців, говорять щось про шахрайство, допитують, хто, чим, коли хворів, скільки й коли нам заплачено грошей", – розповів колишній староста сіл Каталіно, Парутино та Козирка Всеволод Ільїн.

За словами мешканки селища Радісний Сад Валентини Самофал, поліція приїжджала до селища до двох родин, які беруть участь у позові проти МГЗ. Самофал була при розмовах, коли поліцейські пояснювали, що за участь у "Стоп шламі" буде кримінальна відповідальність. І додавали, що якщо люди відмовляться від претензій до заводу, то їх дадуть спокій. Також поліція приїжджала до родичів мешканця Радісного Саду Володимира Євка. Він розповів, що його родичка нервувала, коли їй загрожували. Але потім втрутився Володимир, і пояснив, що не можна приїжджати без попередження, потрібно було викликати повісткою і повідомити адвокатів: "Коли поліцейські це почули, у них відразу всі питання закінчилися, і вони швидко "злиняли", – згадує Євко.

Учасник АТО, мешканець села Галицинове Віктор Сюрченко повідомив, що як людина з юридичною освітою неодноразово приходила на допомогу постраждалим, до яких приїжджали поліцейські "на замовлення МГЗ".

"Я питав: а в чому наше шахрайство? Ми звернулися до суду, а до нас ходить поліція. Але вони намагаються вплинути – мовляв, а ви розумієте, що вас використовують, а гроші заберуть. Все, що завгодно, щоб люди відмовилися від участі у позові", – каже Віктор.

Наприкінці 2019 року місцеві жителі ініціювали створення громадської організації "Стоп Шлам". У травні 2021 здобули перемогу в суді першої інстанції. Як зазначили активісти з посиланням на рішення суду, діяльність підприємства, а саме складання понад 47 млн тонн токсичного червоного шламу, завдають непоправної шкоди екології регіону.

Навесні експертиза Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції виявила низку небезпечних речовин у відходах червоного шламу Миколаївського глиноземного заводу, які негативно впливають на навколишнє природне середовище, а також життя та здоров'я людини. У червоному шламі були виявлені миш'як, кадмій, ртуть, свинець, а також елементи алюмінію, бор, кальцій, хром, залізо, магній, сірка, стибіум, станам, ванадій, стронцій та силіцій, які становлять найбільшу небезпеку для людей.