Не сидіти на хлібі та воді: скільки потрібно заробляти для комфортного життя в Україні

Більшість молодих людей віком до 35-40 років вважають за краще вести активний спосіб життя. Вони не хочуть задовольнятися умовними хлібом та водою, вимагаючи від життя більшого. Але скільки в Україні потрібно заробляти, щоб вести цілком приємний спосіб життя, і не відчувати ні в чому потреби?

У коментарі виданню OBOZREVATEL директор економічних та соціальних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин спробував відповісти на це запитання.

Так, на його думку, у Києві для однієї сім'ї з дитиною потрібно буде заробляти не менше ніж 1,2-1,3 тисячі доларів США. Це приблизно 35 тисяч гривень. На таку зарплату у столиці можуть розраховувати офіс-менеджери чи спеціалісти з продажу, наприклад. Також подібні доходи у менеджерів середньої ланки, які є співробітниками середніх або великих компаній.

"Це у рази більше, ніж вважають аналітики в уряді", - каже Василь Юрчишин.

При цьому потрібно враховувати той факт, що таких грошей вистачить лише в тому випадку, якщо сім'я має власне житло. У цю суму не включено можливих витрат на оренду житла. Загалом це виходить ще плюс 10-14 тисяч гривень на місяць (для столиці) без урахування вартості комунальних послуг.

Вище названа сума враховує витрати на їжу (12-15 тисяч гривень на місяць), кілька походів до ресторану (приблизно 1 тисяча гривень на одну сім'ю), а також купівлю одягу (2-3 тисячі гривень на місяць).

Раніше ми також повідомляли про те, як зростуть зарплати у 2022 році.