RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Не можуть собі дозволити: українці дедалі частіше відмовляються від м'яса через ціни

Громадяни України все більше і частіше відмовляються від м'ясної продукції. Ціни зростають, а попит на продукт падає через обмежені купівельні можливості населення. Наприклад, ціни на свинину підвищуються на 5% вже другий тиждень поспіль. Незабаром вартість цього продукту може збільшитися ще більше. І це вже не кажучи про курятину, вартість якої протягом року підвищилася на 30% і продовжує зростати.

Про це повідомляє портал Аgrotrend.

За обставин, що склалися, виробники свинини стверджують, що ціни закупівлі живця підвищуватимуться і далі. Експерти переконані, що наступного тижня зростання цін становитиме щонайменше 2,5% - до 48 грн/кг.

З такими прогнозами погоджується і експерт зі свинарства Асоціації тварин України Ольга Махно. Вона стверджує, що така несприятлива для громадян тенденція пов'язана з подорожчанням зернових, якими, як відомо, годують свиней.

Зернові групи, включаючи соняшник, зросли в ціні на 20-40%. Це основа корму для свиней під час промислового вирощування.

"Відповідно, собівартість свинини також зросла і становить у деяких господарствах до 40 грн/кг, а в деяких низькотехнологічних фермах ця цифра навіть більша. Сьогодні кг живця коштує 41-45 грн, відповідно деякі ферми працюють або в нуль, або навіть нижче рентабельності" – сказала Махно.

Крім того, як стверджувалося вище, платоспроможність громадян знижується, через що вони їдять менше м'яса. Це теж призводить до його подорожчання. Також, окрім м'яса, очікується подорожчання сала.

Курятина

Ще у січні-лютому 2021 року відбулося найбільше подорожчання кормів. Тоді їхня вартість підвищилася на 60%. Деякі виробники через це навіть припинили виробництво. Інші зуміли залишитися на плаву за рахунок підвищення цін.

Це призвело до того, що в Україні, вперше за довгий період, скоротилися обсяги виробництва курятини. Перед цим виробництво постійно зростало протягом десяти років.

"За десять місяців 2021 року промислове виробництво скоротилося на 3%, у домогосподарствах – на 4%. У таких умовах ціна і зросла", – сказала аналітик УКАБ (Український клуб аграрного бізнесу) Світлана Литвин.

Литвин стверджує, що зростання цін продовжиться. У тому числі, через сезонний фактор, пов'язаний із зимовими святами.

Раніше ми також повідомляли, що днями ціна на сало в Україні досягла рекордної позначки.