Громадяни України все більше і частіше відмовляються від м'ясної продукції. Ціни зростають, а попит на продукт падає через обмежені купівельні можливості населення. Наприклад, ціни на свинину підвищуються на 5% вже другий тиждень поспіль. Незабаром вартість цього продукту може збільшитися ще більше. І це вже не кажучи про курятину, вартість якої протягом року підвищилася на 30% і продовжує зростати.

Про це повідомляє портал Аgrotrend.

За обставин, що склалися, виробники свинини стверджують, що ціни закупівлі живця підвищуватимуться і далі. Експерти переконані, що наступного тижня зростання цін становитиме щонайменше 2,5% - до 48 грн/кг.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

З такими прогнозами погоджується і експерт зі свинарства Асоціації тварин України Ольга Махно. Вона стверджує, що така несприятлива для громадян тенденція пов'язана з подорожчанням зернових, якими, як відомо, годують свиней.

Зернові групи, включаючи соняшник, зросли в ціні на 20-40%. Це основа корму для свиней під час промислового вирощування.

"Відповідно, собівартість свинини також зросла і становить у деяких господарствах до 40 грн/кг, а в деяких низькотехнологічних фермах ця цифра навіть більша. Сьогодні кг живця коштує 41-45 грн, відповідно деякі ферми працюють або в нуль, або навіть нижче рентабельності" – сказала Махно.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Крім того, як стверджувалося вище, платоспроможність громадян знижується, через що вони їдять менше м'яса. Це теж призводить до його подорожчання. Також, окрім м'яса, очікується подорожчання сала.

Курятина

Ще у січні-лютому 2021 року відбулося найбільше подорожчання кормів. Тоді їхня вартість підвищилася на 60%. Деякі виробники через це навіть припинили виробництво. Інші зуміли залишитися на плаву за рахунок підвищення цін.

Це призвело до того, що в Україні, вперше за довгий період, скоротилися обсяги виробництва курятини. Перед цим виробництво постійно зростало протягом десяти років.

"За десять місяців 2021 року промислове виробництво скоротилося на 3%, у домогосподарствах – на 4%. У таких умовах ціна і зросла", – сказала аналітик УКАБ (Український клуб аграрного бізнесу) Світлана Литвин.

Литвин стверджує, що зростання цін продовжиться. У тому числі, через сезонний фактор, пов'язаний із зимовими святами.

Раніше ми також повідомляли, що днями ціна на сало в Україні досягла рекордної позначки.