RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Торгівля новорічними ялинками в Україні: за скільки можна купити і як не отруїти сім'ю

У гонитві за модою українці почали віддавати перевагу новим різновидам новорічної ялинки. Проте не всі вони безпечні для людини.

Про ціни на ялинки до Нового року-2022 та модні дерева до цього свята повідомляє UBR.

Штучні ялинки

Останнім часом продавці зазначають збільшення попиту на новорічні дерева-гірлянди, а там де попит – там і зростання цін. Такі товари можна купити вже на 10% дорожче, ніж минулого року. Середня ціна на них варіює від 1 тисячі до 1 500 грн. Є і за 2 тисячі, так і лише за 170 грн.

Ціни на деякі штучні ялинки впали на 20-30%, але є й у два рази дорожчі, порівняно з минулим роком, що пов'язано зі зміною характеристик на більш дорожчі. Наприклад, на більш пишні ялинки з міцними голками ціни зросли. Гарна новорічна штучна ялинка коштує 1 500-2 тисячі грн.

Експерти радять брати новорічне дерево у спеціалізованих магазинах, де більше приділяють увазі якості продукції.

У дешевих магазинах разом з економією можна отримати отруєну ялинку через неякісний пластик.

"Перший критерій при виборі - відсутність сильного токсичного запаху. Якщо це запах лише нової пластмаси, не такий, що ріже нюх - тоді це нормально. Якщо сильний, стійкий - це вже небезпечно. Проте сказати точно зможе лише експертиза" , - діляться експерти.

При виборі на ринку у продавця потрібно попросити документи на ялинку, що підтверджують, що вона безпечна і пройшла контроль.

Через дешевий, поганий пластик можуть виникнути ще інші проблеми. Він може легко спалахнути, що можливо при замиканні у проводці.

На відміну від такого пластику, якісна штучна ялина при займанні починає плавитися і повільно текти з неприємним запахом, що може врятувати ситуацію, не доводячи до пожежі.

Натуральні ялинки

Ще стало модним купувати ялинки у горщиках, які після свята можна пересадити у лісі або у парку. Таким чином скоротиться використання пластику та з'явиться властивий Новому році аромат хвої. Маленька ялинка у горщику обійдеться українцеві 350 - 700 грн, а за блакитну ялинку у горщику - 900 - 1 500 грн.

Приватні натуральні ялинки можуть бути пишнішими і привабливішими для потенційних клієнтів. Тому цей бізнес останнім часом дуже швидко розвивається. З мінусів – дорого, з плюсів – відмінна якість.

"З кожним роком додається все більше приватників, які зацікавлені у кінцевому результаті, тому у них і продукція якісніша. Вони навіть організовують екскурсії – люди приїжджають, самі обирають собі ялинку. Їм її одразу ж зрубали, упаковали і вони відвезли додому", – пояснюють експерти.

Подібні ялинки коштують утричі дорожче, ніж на державних ярмарках. Так, 150-175-сантиметрова ялина коштує 1 тисячу – 1 100 грн. А якщо хочеться ялинку під два метри, тоді й ціна буде відповідна – 1 900 - 2 тисячі грн. Є ще дорожче - від 3 700 до 5 тисяч грн за ялинку преміум-класу, яка простоїть 6-7 тижнів і не буде сипатися.

Нагадаємо, з 15 по 31 грудня, у Києві, працюватимуть ярмарки з продажу натуральних хвойних дерев. У кожному районі української столиці відкриється 187 локацій з продажу ялинок.