RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Радник Єрмака Беззубенко має вплив на керівників щонайменше шести митниць - ЗМІ

Радник голови Офісу президента Андрія Єрмака, екскерівник першого управління ГУ контррозвідувального захисту економіки СБУ Микола Беззубенко "може мати вплив на керівників щонайменше шести митниць, а також на пов'язані з ними корупційні схеми".

Про це пишуть "Українські новини".

"Як мінімум у шести регіональних митницях керівниками вищої чи середньої ланки є ставленики Беззубенка, які працювали з ним чи під його керівництвом у СБУ", - йдеться у матеріалі.

Зокрема, Київську митницю очолює Сергій Силюк, який працював у СБУ у Донецькій та Луганській областях, де займався боротьбою з перетіканням товарів на непідконтрольні території. На Львівську митницю призначено Іллю Нижнікова, ексчиновника СБУ по Києву та Київській області. Закарпатською митницею керує Микола Румянцев, а Волинською – Артем Гузь, обидва з Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки (ГУ КЗЕ) СБУ, яке очолював Семочко та де працював Беззубенко. Гузь встиг попрацювати заступником начальника відділу оперативного управління ГУ ДФС у Києві. Посаду головного інспектора сектора у сфері запобігання корупції Поліської митниці отримав його колега, слідчий у особливо важливих справах столичного главку Андрій Кіптенко, який під керівництвом Беззубенка та Семочка працював у ГУ КЗЕ СБУ. А їхній колега з СБУ Андрій Колобродов став начальником Галицької митниці. За даними ЗМІ, він працював в.о. заступника координаційно-моніторингової митниці ДМСУ.

Видання зазначає, що Артем Гузь, "працюючи все життя на держслужбі, задекларував цілий портфель нерухомості, Андрій Кіптенко виявився сином начальника департаменту господарського забезпечення (завгоспу) СБУ, а щодо Колобродова в мережі опубліковано цілий список чиновників середньої ланки, яких він нібито розставив "смотрящих"на Галицькій митниці, а також прайс-лист за отримання таких посад, що варіюється від 10 до 50 тис. доларів за посаду".

"За даними учасників ринку, зазначені особи не просто повинні переформатувати роботу митниць під потреби корупційних схем Беззубенка (у тому числі й у частині прямих "відкатів" за традиційні для цієї сфери побори: проходження авто, заниження митної вартості товарів, контрольні перевірки на провезення заборонених товарів, контрабанда), але зобов'язані організовувати нові "пастки" для підприємців, які працюють з імпортно-експортними операціями, зокрема, вводяться різні схеми "абонообслуговування" для бізнесу, який регулярно переміщує через кордон товари, щоб уникнути контрольних перевірок – їх кількість має збільшитися кратно", – йдеться у матеріалі.

За даними видання, новий в. о. голови Митниці В'ячеслав Демченко не має впливу на новопризначених керівників, оскільки вони підпорядковуються безпосередньо тіньовому раднику Єрмака.

У 2015 році Беззубенко та його колега Роман Неговелов, які працювали в СБУ під керівництвом Сергія Семочка (був головою економічної контррозвідки та першим заступником голови СБУ при Порошенку), займалися вимаганням у однієї з компаній "відкату" у розмірі $250 тис. за участь у закупівлі МОЗ з очікуваною вартістю 140 млн грн. У процесі розслідування журналісти з'ясували, що Беззубенко та Неговелов, а також інші фігуранти скандалів є володарями великої кількості нерухомості, у тому числі за кордоном, автопарків. Крім "фармскандалу", Беззубенко "фігурував у рейдерських схемах із захоплення землі та території підприємств у Києві під керівництвом Семочка. У мережі є згадки про кримінальні справи, які порушувалися СБУ з метою отримати контроль над ласими ділянками, а також про курування Беззубенком схем у Держархбудінспекції".