Хто такий святий Миколай: цікаві факти про знаменитого священика

Свято Святого Миколая завжди асоціюється з дитинством, оскільки тільки в дитинстві ми були під подушкою солодким подарунком за гарну поведінку. Ми підготували для вас сім цікавих фактів про улюблене з дитинства свято.

"Апостроф" розповів про цікаві моменти.

1. Святий Миколай – реальний персонаж

Святий Миколай народився приблизно у 270 році н.е., у місті Патара (на сьогодні – це територія Туреччини). Він був християнським священиком, відомий своєю безкорисливою допомогою та добрими справами.

За легендою після смерті священика, який очолював місцеву церкву, не було гідного кандидата на його місце. Тоді було вирішено, що той, хто першим переступить поріг храму, той стане його головою. Це доля дісталася Миколі, тоді він і отримав сан єпископа, а за сотні років був канонізований.

2. Як виглядав Святий Миколай

Був міцним чоловіком, зріст приблизно 1 м 68 см, з високим лобом, виступаючими вилицями і підборіддям, носом, "стрімким до орлиного", карими очима і смаглявою шкірою (За даними Манчестерського університету, вчені якого в 2009 році реконструювали за силами зовнішність).

3.Святий Миколай дарував подарунки дітям і не тільки

Єпископ допомагав нужденним і нікого не залишав у біді. Є навіть історія, як Микола передав гроші бідному сусідові, який не міг зібрати кошти на посаг для двох дочок. Єпископ потай підклав монети в черевики чоловікові.

4. Покровитель мандрівників та наречених

Миколи Чудотворця вважають покровителем мандрівних, ув'язнених та безневинно засуджених, дітей та наречених, землеробів та конюхів. Допомагав він представникам усіх станів. Моряки зверталися до нього з проханням про молитву за їх мирне плавання, коли боялися шторму або кораблекрушення, що насувається, а одного разу по дорозі з Мири в Олександрію святий Миколай воскресив матроса, що зірвався з щогли.

Відомий і випадок, коли Миколай Чудотворець зупинив страту безневинно засуджених. На той момент йому було вже близько 70 років, і, почувши звістку про те, що на площі буде організована страта, старець заступив жертв несправедливого суду.

5.Саркофаг

Звичайно, роздача подарунків була не основною справою святого. Він був священиком і навіть дослужився високого сану - архієпископа Мир Лікійських. І зараз кожен може побувати на його основному місці роботи. 1956 року в турецькому містечку Демрі розкопали церкву, в якій служив Святий Миколай.

Наразі її головна святиня – це саркофаг, у якому зберігалися його мощі. Чому зберігалися? Тому що їх викрали римляни та перевезли до італійського міста Барі, де вони лежать і досі. Незважаючи на те, що саркофаг порожній, віруючі «заряджають» біля нього ікони з образом чудотворця і загадують тут найзаповітніші бажання.

6. Чому прийнята була традиція дарувати подарунки

Традиція дарувати подарунки дітям на День Святого Миколая зародилася у Німеччині. Там, у 10 столітті, у Кельнському соборі у день пам'яті чудотворця учням церковно-парафіяльної школи почали роздавати солодощі. Звідси традиція поширилася Австрію, Польщу, а вже звідти прийшла і в Україну.

У 19 столітті Іван Франко написав п'єсу "Суд святого Миколая". У ній він зібрав увесь фольклор із приводу цього свята. У цій п'єсі можна "познайомитися" з усіма традиційними "миколаївськими" персонажами.

Це ангели – помічники святого Миколая, які виступали "адвокатами" дітей, і чорт, який у свою книгу записував усі дитячі витівки та гріхи. І ось від того, чиїх доводів було більше, Святий Миколай вирішував, що дарувати дитині – солодощі чи різки.

7. Смерть

Він прожив довге життя, зберігши чистоту і святість, і мирно спочив у 345 році. Його мощі зберігалися в невеликій церковці Мири і источали миро - маслянисту вологу, що випускає пахощі. Віруючі виявили, що після поклоніння святим Миколаєм, вони отримували порятунок від страждань і недуг.

Раніше "Апостроф" писав, які потрібно молитви читати у свято – День Святого Миколая.