Отримують менше за кондукторів: в Україні масово звільняються поліцейські

У низці населених пунктів України спостерігається звільнення співробітників поліції: подекуди відмічені масові випадки звільнення зі служби.

"Апостроф" розбирався, що призводить до звільнення правоохоронців зі служби.

Ключовими причинами звільнення в ряді випадків є:

  • викривлення фактів роботи співробітників поліції публічними особами, що призводить до зниження довіри населення до поліції;
  • систематичний тиск з боку керівництва ГУНП області про виконання показників "розкриття" злочинів,
  • рівень заробітних плат, який не відповідає очікуванню претендентів на посаду в поліції та працівників, які працюють не перший рік.

Наприклад, у місті Токмак Запорізької області з поліції звільнилося 30 працівників. Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook народний депутат України від фракції "Слуга народу" 79 округу Запорізької області Юлія Яцик - за її словами, це 95% від усього особового складу відділення поліції. Варто додати, що всі ці люди звільнилися з лав ГУНП 31 грудня 2021 року.

Фото: FB Юлія Яцик

Фото: FB Юлія Яцик

Фото: FB Юлія Яцик

Тим часом, видання "Високий замок" повідомляє, що поліцейські звільняються через малі зарплати. Журналісти зазначають, що в останні дні грудня 2021 року правоохоронці стали більш "ліберально" поводитися до порушників правил дорожнього руху - їх не штрафували, а обмежувалися "виховними бесідами".

"Ліберальніше ставлення до порушників ПДР ско­ротило обсяг надходжень до держбюджету із цього дже­рела його наповнення. У такий спосіб патрульні намагаються привернути увагу влади до мі­зерних зарплат. Ті, хто працює на “периферії”, у районах, що­місяця отримують 11 200 грн. 13 300 грн платять патрульним поліцейським, які несуть вах­ту у містах з майже мільйоном населення. 14 500 грн нарахо­вують стражам правопорядку у столиці. Патрульні поліцей­ські вважають, що їхню нелег­ку працю недооцінюють. Що, незважаючи на значні ризики для здоров’я і життя, з якими пов’язана ця робота, їх прирів­няли до середньостатистично­го українця, чия середня зарп­лата нині становить приблизно 14 000 грн", - пише видання.

Деякі поліцейські прямо кажуть, що вони отримують значно менше, ніж охоронці у супермаркетах, або кондуктори у громадському транспорті. У той же час, вищі чини поліції або не знають про це, або вдають, що не знають, обурюються представники молодшого складу.

У Києві поліцейських взагалі кличуть на роботу до інспекції з паркування. Так, заступник голови КМДА Костянтин Усов повідомив на своїй сторінці у Facebook, що у грудні зарплати там склали від 17 000 до 48 000 гривень.

Фото: FB Костянтин Усов

Більше того, у перші місяці 2022 року київська влада сподівається заповнити в інспекції з паркування ще 50 вакансій.

Раніше ми повідомляли, що рядові поліцейські в Україні зустріли Новий рік без премій та "коронавірусних" доплат, отримавши лише звичайну заробітну плату.