RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Податок за город: кому не треба його платити з 1 січня

Верховна Рада України ухвалила проект закону №5600, відповідно до якого з 1 січня 2022 року в країні вводиться мінімальне податкове зобов'язання (МПЗ) для власників земельних паїв. Однак у цьому нормативно-правовому акті є й винятки – нові правила не стосуються власників городів, присадибних та дачних ділянок.

"Апостроф" розбирався в понятті МПЗ, а також у тому, хто конкретно не повинен платити це зобов'язання.

Законопроект №5600 вносить зміни до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. Від сплати нового податку звільняються фізичні особи, які мають у власності земельні ділянки та використовують їх виключно для власних потреб або сплачують необхідні податки від продажу вирощеної на своїх наділах сільськогосподарської продукції.

Іншими словами, йдеться про дачників та власників городів та невеликих присадибних ділянок (до 50 соток). Народний депутат України Лариса Білозір на своїй сторінці у Facebook зазначила: на сьогоднішній день сума податків, що сплачуються на 1 гектар, зазвичай перевищує мінімальне податкове зобов'язання - в середньому вона становить 2300 гривень.

"Людям, які надають свою землю в оренду таким аграріям також нічого хвилюватись, оскільки платять податки вже самі доброчесні орендотримачі", - пише Білозір.

Від сплати мінімального податкового зобов'язання звільнятимуться власники земельних паїв, розташованих у межах населених пунктів, дачних та садових кооперативах, а також ділянок, отриманих у результаті приватизації у кооперативах у зоні відчуження Чорнобильської АЕС.

У той же час сплата податку обов'язкова для тих власників земельних паїв, які сплачують з 1 гектара податків менше 1100 гривень мінімального податкового зобов'язання.

У МПЗ входять:

  • податок на землю;
  • податок з доходу за продаж урожаю, вирощеного на цій ділянці;
  • податок на доходи фізичних осіб;
  • військовий збір із зарплати найманих працівників.

Якщо сплачена сума з 1 гектара землі менша за МПЗ – орендоутримувачу потрібно буде доплатити до бюджету. Зазвичай йдеться про орендуючих у людей землю без офіційного оформлення оренди: на сьогоднішній день у тіні знаходиться оренда 8 мільйонів гектарів землі, зазначає Білозір.

"Тіньовий обробіток землі, наразі завдає збитків в першу верху бюджету на майже 12 млрд грн щороку. І більшість цих коштів втрачають місцеві бюджети. А це утримання садочків та шкіл, медицини та інфраструктури", - пояснює нардеп.

Новий податок розподілятиметься так:

  • до місцевих бюджетів – 60%,
  • до державного бюджету – 25%
  • до обласного бюджету – 15 %.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що з 1 січня 2022 року в Україні підвищиться податок на нерухомість через збільшення мінімальної заробітної плати.