АМКУ розпочав розслідування щодо закупівель тюремників на 15 млрд: тендери віддали дружині СБУшника

Антимонопольний комітет, реагуючи на розслідування ЗМІ про монополізацію держзакупівель харчування для ув'язнених, розпочав дослідження низки укладених трирічних угод між Державною установою "Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України" Мін'юсту і компаніями колишнього СБУшника Андрія Кміта та його дружини Марини Ставської.

"Комітетом розпочато дослідження на предмет наявності або відсутності на ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції у діях ряду суб'єктів господарювання під час участі у процедурах закупівлі, замовником у яких є Державна установа "Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України" Міністерства юстиції", - заявили в АМКУ.

Розслідувати АМКУ планує закупівлі м’яса, моркви та капусти, картоплі, борошна, крупи, олії, риби. Ці тендери тюремники віддали пулу з семи копаній: ТОВ "Фінінтертехнологія", "Ес Енд Ей Груп", "Кариота", "Р-Продакт", "Арт Свн", "Фалькон Прайм", "Торен Рітейл", ФОП "Гальчанський Федір В'ячеславович", - що, за даними ЗМІ, афільовані до родини екс-СБУшника часів Януковича Андрія Кміта та його дружини Марини Ставської. Решту компаній-учасників тюремники "викинули" з аукціонів, замовник підписав угоди з переможцями-монополістами на умовах завищених цін: за борошно для ув’язнених компаніям Ставської тюремники переплатять майже у 2 рази (ринкова ціна 8,6 грн, у тендерній пропозиції - 14,7 грн за кг), а за крупи - більш ніж у 2 рази (ринкова вартість пшеничної крупи - 9 грн, у переможній пропозиції - 20,4 грн за кг). Переліченим вище 7 компаніям Кміта і афільованому ФОПу протягом останнього часу ДУ "Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України" Міністерства юстиції віддала тендерів на суму 14,9 млрд грн. Тюремники також витрачають державні кошти на судові позови в інтересах, зокрема, ТОВ "ФІНІНТЕРТЕХНОЛОГІЯ". Чиновники оскаржили до ОАСК рішення АМКУ про незаконний допуск компанії Ставської до аукціону, замість того, щоб скасувати допуск і провести закупівлю без порушення законодавства. Тендер із поставки овочів до пенітенціарних установ, таким чином, тюремники заблокували на рік, і може більше - до завершення судового розгляду.

В Мін’юсті факт судової тяганини в інтересах монополіста визнають, і наводять як аргумент, що суд не визначився, що "ФІНІНТЕРТЕХНОЛОГІЯ" перемагає незаконно. А відповідне рішення АМКУ - "не - указ", а тому й оскаржене. Проте наявність судового оскарження не зупиняє його дію, і тюремники 4 місяці безпідставно ігнорують припис Антимонопольного комітету, не виконуючи положень законодавства про закупівлі.

Блокування овочевого тендеру збоку тюремників веде до невиконання "Генеральною дирекцією Державної кримінально-виконавчої служби України" Мін'юсту бюджетного плану й дефіциту продовольства у пенітенціарних установах.

У Верховній раді заявили про наміри розслідувати "монополію компаній Ставської" та ймовірну їх змову з тюремниками у корупційних цілях. Компанії Ставської - Кміта вже були фігурантами провадження СБУ за фактом розкрадання бюджетних коштів на тюремній їжі. В помешканні подружжя слідчі проводили обшуки у 2020, справу порушили не тільки через завищенні ціни на продукти, але й через її низьку якість - компанії-монополісти постачали до тюрем борошно з піском, смердючу рибу і курятину з сальмонелою.