RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Зеленський - в "хвості": кому найбільше довіряють українці

За результатами останнього опитування найбільшу довіру серед українців традиційно мають волонтери та армія. Зростає показник довіри до ЗСУ, президенту довіряють менше.

Про це свідчать результати всеукраїнського опитування громадської думки "Омнібус", яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) впродовж 3-11 грудня 2021-го року.

"Армії довіряють загалом 72% українців, а баланс довіри-недовіри становить +60%. Порівняно з груднем 2020 року частка тих, хто довіряє, зросла на 6 процентних пункти, а баланс довіри-недовіри – на 8 процентних пунктів", — йдеться у результатах опитування.

Із Заходу на Схід рівень довіри до армії знижується, проте в усіх регіонах більшість довіряє ЗСУ. При виразному позитивному балансі довіри-недовіри (від +75% на Заході до +28% на Сході).

Також більшість респондентів довіряють волонтерам (68%, баланс – +57%) і звичайним людям у своєму населеному пункті (63%, баланс – +51%), а Церкві довіряють 51% при балансі +27%. У випадку волонтерів є тенденція до зниження довіри із Заходу на Схід (з 75% до 60%). Щодо Церкви, то на тлі інших регіонів виділяється Захід, де 67% довіряють Церкві проти 41-47% в інших регіонах.

Позитивний баланс довіри-недовіри також мають громадські організації – загалом їм довіряють 39% респондентів, а баланс становить +18% (без значущих зміни порівняно з 2020 роком). У регіональному вимірі також є тенденція до зниження довіри із Заходу на Схід (з 45% до 30%, хоча у всіх регіонах зберігається позитивний баланс довіри-недовіри).

Як зазначається у повідомленні, усі інші 8 інституцій мають негативний баланс довіри-недовіри. Серед респондентів переважає недовіра до інституцій центральної влади (президента, парламенту, уряду), правоохоронних органів (національна поліція, патрульна поліція, СБУ), ЗМІ (як українським, так і російським).

"Серед органів влади Президенту довіряють 27%, а не довіряють – 50%. Відповідно, баланс довіри-недовіри становить -23%. Порівняно з груднем 2020 року простежується погіршення показників: частка тих, хто довіряє Президенту, знизилася на 5 процентних пунктів, а баланс довіри-недовіри – на 10 процентних пунктів", — повідомляють дослідники.

Щодо правоохоронних органів ситуація трохи краща: 30-35% довіряють Патрульній поліції, СБУ і Національні поліції. Баланс довіри коливається від -2% у випадку Патрульної поліції, до -14% у випадку Національної поліції. Значних регіональних відмінностей у довірі до правоохоронних органів немає.

У випадку з українськими ЗМІ 32% респондентів довіряє, а баланс довіри-недовіри становить -7%. Простежується покращення балансу довіри-недовіри. Дещо менше довіряють українським ЗМІ на Сході.

Російським ЗМІ довіряють 3% респондентів при балансі -75%. У всіх регіонах переважна більшість не довіряють російським ЗМІ, але дещо менш критичні до них – жителі Сходу України.

Опитування проводилося методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера. Заголом опитано 2000 респондентів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що 57% чернігівців підтримують мера в конфлікті з Зеленським.