Китайський Новий рік 2022: як відзначити і що категорично не можна робити

1 лютого 2022 року настане Новий рік за Китайським календарем. З цим днем пов'язано багато традицій та заборон, всі вони покликані зробити наступний рік якомога вдалішим.

"Апостроф" зібрав ключові моменти святкування цього яскравого свята.

Китайський Новий рік має одну відмінну рису - немає фіксованого дня. Дата святкування варіюється від 21 січня до 21 лютого, залежно від місячного календаря. Покровителем 2022 року став Блакитний Водяний Тигр.

У Китаї у давнину святкування Нового року тривало більше місяця, адже сільськогосподарських робіт взимку не було ніяких. Через сучасний ритм життя - вихідні скоротилися до півтора тижня. Однак на веселощі цей факт не впливає.

Традиції святкування Нового року у Китаї особливі. Зокрема, у ніч перед знаменною датою не можна лягати спати. За повір'ям, в останню добу перед початком Нового року всі біди й нещастя виходять на полювання, щоб напасти. Тож, щоб не було проблем упродовж року - не можна лягати спати.

З цієї ж причини - не варто купувати перед святом нове взуття та стригти волосся. Тих, хто порушив правила, чекають суцільні невдачі наступного року.

Ще традиції вимагають, щоб свято було галасливим. За часів зародження "гучної" традиції феєрверків просто не існувало, а шуміти всеодно було потрібно - створювали шум побутовими предметами.

Ще прийнято палити у печах бамбукові палички: згораючи, вони видають своєрідний тріск, який нібито відлякує нечисту силу. На заміну їм зараз - петарди та бенгальські вогні.

Ще одна цікава традиція - ховати всі предмети прибирання. Ритуал пов'язаний із легендою про те, що напередодні Нового року боги приносять сім'ям щастя та удачу на весь майбутній рік. Удача осідає в будинку у вигляді пилу, тому щоб не прогнати - прибирати відразу після настання Нового року якийсь час не можна. Ще святкову ніч не можна проводити у власній спальні, тому навіть старі люди залишають свої кімнати, щоб приєднатися до своєї родини.

Побажання в Китайський новий рік необхідно вигукувати голосно, щоб збільшити шанс його здійснення найближчим часом.

Ще в Китайський Новий рік заборонено:

  • давати і брати гроші у борг;
  • прибирати та митися у перші три дні після Нового року – є небезпека "змити" удачу;
  • дозволяти дітям плакати - це може викликати нещастя, їх прагнуть відразу ж заспокоїти.

Щороку у всіх містах та селах Китаю проводять танець Дракона, який з'явився ще в 12 столітті. Здавна вважається, що певні рухи тіла захищають від горя і нещастя в Новому році. Тварин роблять із паперу та дроту: тіло може бути до 10 метрів.

Червоний колір у Китаї вважається таким, що приносить удачу, а оскільки традиційної новорічної ялинки не буває, то червоними кулями і ліхтариками прикрашають найпростіше дерево, яке зветься Деревом Світу.

Як повідомляв "Апостроф", відомо, чому на свято Китайського Нового року не можна говорити слово "чотири".