RU  UA  EN

Пʼятниця, 21 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.18
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 червня

20 червня

Всі новини

В Україні хочуть збільшити виплати ветеранам війни: що відомо

В Україні хочуть збільшити обсяг щорічної одноразової виплати ветеранам війни. Відповідний законопроєкт розгляне Верховна Рада.

Про це повідомляє портал Napensii.

Йдеться про проєкт закону №5832, який передбачає зміни в закони щодо визначення розміру щорічної разової грошової допомоги. Документ у парламент передав Комітет Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

У законопроєкті прописано, що щороку до 5 травня учасникам війни має виплачуватися разова грошова допомога обсягом 35% прожиткового мінімуму для осіб, котрі втратили працездатність, визначеного законом про держбюджет на 1 січня 2022 року. Його розмір становить 2393 гривні, відтак 35% – це 837,55 гривні.

Допомогу у 55% прожиткового мінімуму, тобто 1316,15 гривні, виплачуватимуть жінкам/чоловікам померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, котрі не одружилися вдруге, та дружинам/чоловікам померлих учасників бойових дій, учасників війни, визнаних за життя особами з інвалідністю від загальної хвороби.

Допомога обсягом 255% прожиткового мінімуму передбачена особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. 85% - неповнолітнім в'язням концентраційних таборів, 195% - колишнім в'язням таборів з інвалідністю I групи - 25 ІІІ групи.

Видання пише, що депутати вирішили доопрацювати цей проєкт закону, а голова комітету Галина Третьякова заявила про намір відв'язати виплату від прожиткового мінімуму.

Раніше "Апостроф" писав, що українці, яким не вистачає стажу, одержують не пенсію, а соціальну допомогу.