RU  UA  EN

Субота, 25 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 травня

Всі новини

Підготовка школи та учнів до евакуації: що треба знати

Для того, щоб спрямувати тривогу дітей, викликану розмовами про вторгнення Росії, в конструктивне русло і надати відчуття контролю над своїм життям, у навчальних закладах необхідно відпрацювати дії на випадок НС.

Про це пише “Нова українська школа”.

Підготовка шкіл полягає не тільки у тому, щоб відпрацювати евакуацію з приміщення, а й скласти план дій, розподілити ролі, перевірити системи життєзабезпечення.

За словами директора Вінницького ліцею №20 Олега Слушного, перед навчально-тренувальною евакуацією діти проходять теоретичну підготовку. Шкільна медсестра та лікарі навчають їх профілактики захворювань та надання допомоги постраждалим.

Також учнів на практиці навчають гасити вогонь працівники ДСНС.

Навчально-тренувальні евакуації краще проводити на великій перерві або на останньому уроці, щоб якнайменше відволікати дітей від освітнього процесу.

Слушний пропонує друкувати списки евакуації на кольоровому папері та розподіляти папки за змінами. У вінницькому ліцеї у червоній папці зберігаються списки евакуації учнів 1 – 2 класів, у жовтій – 3 – 4 класів, у зеленій – 7 – 11 класів, у блакитній папці – 5 – 6 класів.

Під час навчальної евакуації заступник, відповідальний за цивільний захист, включає тривожний сигнал, після чого бере потрібні папки та вирушає готувати місце для евакуйованих.

Своєю чергою, технічні працівники відкривають запасні виходи, а вчителі збирають дітей у стрій. Перевіривши, чи не залишився хтось у класі та обов'язково взявши журнал, педагог виводить дітей на вулицю. Там кількість дітей звіряють із класним журналом та списками евакуації.

Якщо евакуація проходить не за межі будівлі, а в укриття, то порядок дій майже такий самий, за винятком того, що дітей переводять у підготовлене підвальне приміщення.

Раніше ми писали, що у Києві затвердили план евакуації населення на випадок вторгнення російської армії на територію України.