RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Головне – не панікувати: 10 порад про те, як підготуватися до режиму надзвичайної ситуації

У зв’язку із введенням надзвичайного стану по всій території України, крім Луганської та Донецької областей, де режим НП діє з березня 2014 року, ДСНС дала основні поради українцям стосовно того, як підготуватися до можливої надзвичайної ситуації.

Інфографіку опублікували в одній із соцмереж.

Рятувальники наголошують, що найголовнішим правилом залишається дотримання спокою і відсутність паніки. Але, крім цього, варто також подумати про інші необхідні речі.

1. Укриття

Заздалегідь необхідно дізнатися про найближчі укриття і бомбосховища, що знаходяться біля дому та, за можливості, перевірити їх стан. Ознайомитися з інтерактивними картами можна за цим посиланням.

2. Аварійний вихід

ДСНС радить заздалегідь перевірити наявність аварійного виходу з укриттів.

3. Запас їжі

Необхідно завчасно зробити запаси питної та технічної води з розрахунком на кількість членів сім'ї та їхні потреби. Крім цього, варто закупитися продуктами тривалого зберігання, що включає крупи, консерви, батончики, сухофрукти, чай та інше.

4. Медикаменти

Варто перебрати або скласти аптечку, яка включатиме найнеобхідніші ліки та засоби для надання першої медичної допомоги. Рекомендується звернути увагу на стан здоров’я кожного із членів сім’ї та врахувати це при зборі аптечки.

5. На випадок пожежі

Рекомендується мати вдома такі засоби пожежогасіння, як переносні чи аерозольні генераторні вогнегасники. Також, за можливості, можна придбати внутрішній пожежний кран.

6. На випадок відключення світла

Необхідно подумати про альтернативні засоби освітлення приміщення на випадок відключення електроенергії. Запасіться ліхтариками, свічками тощо.

7. На випадок відсутності газу

Оскільки під час надзвичайної ситуації може бути відсутній газ та електропостачання, варто підготувати альтернативні засоби для приготування їжі. Наприклад, можна заздалегідь придбати газовий туристичний пальник або переносну систему для приготування їжі.

8. Документи

Варто заздалегідь зібрати всі найнеобхідніші речі та документи в одному місці на випадок термінової евакуації або переходу до сховищ.

9. Справність авто

Якщо у вас є машина, вона може стати у нагоді під час надзвичайної ситуації, тому необхідно переконатися, що автомобіль справний. Також зробіть запас пального для вчасної евакуації з небезпечного району.

10. На випадок холоду

Варто враховувати, що централізоване опалення під час надзвичайної ситуації може бути відключене, а тому потрібно подбати про альтернативний обігрів оселі. Це може бути електронагрівач повітря, кондиціонер (якщо він є) у відповідному режимі або ж тепловий насос. Останній також працює від електричної енергії.

Раніше ми писали, що означає режим надзвичайного стану та які його особливості.