RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

"Путін, сволота, дай Україні спокій": до президента РФ звернулися київські євреї, які пережили Голокост

Київський єврейський центр компактного проживання для людей похилого віку поділився відео, яке записали кияни, котрі у ранньому дитинстві застали початок Другої світової.

"Мене звати Романова Валентина Йосипівна, – каже одна з присутніх. – Народилася я в Україні. Війну 22 червня 1941 року зустріла під бомбардуванням у Києві. У Бабиному Яру загинули мої родичі. 24 лютого 2022 року я знову зустрічаю в Києві під бомбардуванням та обстрілами. Путін, забирай свої війська та забирайся з України. Ми хочемо миру".

Решта згадує трагедію Голокосту та проводить паралелі із теперішнім часом.

"Олег Якович, народився у 1940 році в місті Києві, – представляється чоловік. – Мої родичі загинули у Бабиному Яру у 1941-му. Тепер я сиджу в бомбосховищі і на мене сипляться вражі бомби. Путін, забирайся геть з Києва та з України".

Бабин Яр у Києві 1 березня 2022 року удруге з 1941 став епіцентром трагічних подій. У цей день російські окупанти обстріляли київську телевежу, зачепивши територію заповідника Бабин Яр. В результаті обстрілу загинуло п’ятеро людей і п’ятеро було поранено.

"Я Тамара Олексіївна, 1939 року народження, – говорить ще одна мешканка Київського єврейського центру. – До війни жила у Києві, корінна киянка. У 1941 почалася війна. Моїх усіх рідних по маминій лінії – євреїв – забрали у Бабин Яр. Всі вони загинули там. Сьогодні війну я також зустрічаю у Києві, але вже інше століття, страшне… Путін, щоб ти був здох! Залиш нас, наволоч, щоб ми тебе не бачили і не чули – хто ти й що ти…".

Від початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України загинули понад 2000 мирних громадян, повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій.