RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

77 тисяч біженців із України працевлаштувалися у Польщі

За даними Міністерства сім'ї та соціальної політики Польщі 77 тисяч громадян України розпочали роботу в Польщі. Посприяв збільшенню кількості робочих місць спеціальний закон, що дає спрощений доступ до ринку праці українським біженцям.

77 тисяч біженців із України працевлаштувалися у Польщі

Половина їх виконує нескладну фізичну роботу – 47,5%. Ще 14,1% – працівники промислових підприємств, 10,3% працевлаштовані у сфері послуг та торгівлі, 8,5% – офісні працівники та 4% – фахівці.

За даними BBC World News, близько трьох мільйонів українців перетнули кордон з Польщею. Вдалося уникнути колапсу із розселенням лише завдяки сотням волонтерів, які надавали допомогу переселенцям.

Американські журналісти навели приклад засновника фонду "Допоможемо дітям зараз", творця мережі ресторанів Ciro's Pomodoro Чиро Орсіні, який об'єднався зі своїм колишнім директором з розвитку бізнесу, волонтером фонду "Відкритий діалог" Ярославом Гордієнком.

Чиро Орсіні та Ярослав Гордієнко дають інтерв'ю BBC World News

"Коли я почув про війну в Україні, де я мав три ресторани, я одразу приїхав на кордон із Польщею забрати племінника з дружиною, які втекли від військових дій. Коли я прибув, то був дуже щасливим, побачивши Ярослава Гордієнка. Через 12 років ми знайшли один одного. З'ясувалося, що він із дружиною Вікторією (засновник фонду "Відкритий діалог") допомагає знайти житло вимушеним переселенцям з України", – зазначає Чиро Орсіні.

Ресторатор зазначає, що допомагав переселенцям і в інших питаннях. Зокрема готував їм їжу. "На день я витрачав по п'ять-шість асів на приготування їжі", – зазначає Чиро Орсіні.

"Ми переїхали сюди із сім'єю працювати за кілька місяців до початку військових дій в Україні. З першого дня, коли почалася війна, ми вирішили, що є частиною цього, і що повинні допомагати людям якнайбільше. Тому створили благодійний фонд "Відкритий діалог", – каже Ярослав Гордієнко.

За словами Ярослава Гордієнко, волонтери фонду знаходять житло для переселенців, проводять інструктаж, як правильно оформити документи і в які інстанції потрібно пройти для реєстрації.

"Завдяки моїй дружині Вікторії, вдалося розмістити понад 300 людей у Варшаві та інших містах так, щоб вони могли залишатися стільки, скільки потрібно. Волонтери фонду відвідують авто та залізничні вокзали. Знаходять там сім'ї, які не мають жодних планів і поняття, куди їдуть. Ми збираємо цих людей і знаходимо їм домівки. Поляки дуже допомагають українцям від першого метра на кордоні до останнього, якщо біженці виїжджають із Польщі", – резюмував Ярослав Гордієнко.