RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

18 травня

17 травня

Всі новини

Ні кроку назад: що змушувало тероборону Ірпіня триматися до останнього

Місто Ірпінь під Києвом мужньо чинило опір російським окупантам, не давши їм захопити столицю. Боєць ТРО розповів, як це було.

"Апостроф" поговорив із бійцем ротно-тактичної групи "Ірпінь" 243 батальйони, 114 бригади ТРО ЗСУ, Сергієм Руденком, позивний "Депутат".

"Рано вранці 25-го числа, вже були потужні обстріли і таке відчуття, що велика кількість військ наближається до Ірпеня, тому розмірковувати, чим оборонятися просто не було часу. Все відбувалося швидко, поряд з нами було будівництво і два будівельники, тямущі хлопці, приєдналися до нас. Ми почали будувати з усіх підручних засобів барикаду, тобто блок-пост", – згадує він.

Безпосередній контакт із ворогом відбувся 5 березня – це була механізована група з піхотою. Все почалося з масованого обстрілу, вороги накрили захисників Ірпеня мінометним вогнем та стріляниною з БТРів.

"У нас за спиною був міст через річку, на жаль, засоби нам не дозволяли боротися з "бронею", але ми скільки змогли протрималися і вирішили відступити за міст, перед цим його підірвавши. Все це тривало півдня", - розповів Руденко.

Він додав, що на той момент захисники не відчували страху, головне для них було те, що вони на своїй землі. При цьому росіяни не розуміли, що проти них воюють звичайні люди, які взяли до рук зброю.

"Думаю, вони не розуміли, бо перед цим на нас скинули авіабомби. Це робиться проти якогось військового угруповання. Якби росіяни думали, що в Ірпені незначна кількість захисників міста, вони широко не застосовували б проти нас бомбардування і таку кількість важкої техніки", - каже боєць ТРО.

Під час цих подій, сім'ї захисників, переважно перебували ще в Ірпені.

"Це нас зобов'язувало не робити ані кроку назад. Ми вже бачили окупацію Бучі, тому нам не хотілося, щоб це сталося з Ірпінем. Звичайно, крім ненависті до ворога має бути військовий досвід і відповідне командування. Нам доводилося приймати рішення колективно, але у багатьох була власна думка, координація була слабка, чесно кажучи", - додав Руденко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Росіяни не розуміли, що проти них стоїть тероборона - боєць з Ірпеня.