RU  UA

Дешевий Київ та "золотий" Захід: як змінилася ситуація з орендою житла за останній час

Ринок оренди житла поступово повертається до довоєнних цін. Через падіння попиту в центральних регіонах ціни поки що нижчі за ринкові, утім на заході України вони лише починають потроху падати.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив експерт ринку нерухомості Олексій Коваль.

"Тут вступає в дію звичайний ринковий закон, що попит формує пропозицію. Якщо ми беремо центральний регіон чи Київ, то ми бачимо, що попит досі не відновився, тому пропозицій доволі багато. Вони досить привабливі по ціні. Ми зараз у центрі Києва можемо зняти однокімнатну квартиру в гарному районі з новим ремонтом за 11 тисяч гривень. А наприклад, двокімнатну квартиру на Закарпатті пропонують за 40 тисяч гривень. Тобто ви розумієте, яка зараз розбіжність", - пояснив експерт.

Утім у західних регіонах все ще фіксується зростання цін на оренду. Або ж орендодавець просить підписувати винаймання житла на довгостроковій основі.

"Я не кажу, що це носить масовий характер, але є такі випадки, що в західних регіонах, незважаючи ні на що, все більше піднімають ціну, хоча розуміють, в яких ми зараз умовах. Чи вимагають довгострокову оренду підписати – мінімум на півроку, але вже по якійсь збільшеній ціні. Ми бачимо, що це зараз стосується і житла, і навіть якоїсь комерційної нерухомості, яка потроху теж починає відновлюватися. Там така сама ситуація: якщо були якісь канікули, то зараз канікули прибираються. Сплачуєш 30-40-50 відсотків, і поступово намагаються повернутися до ринкових цін", - наголосив Коваль.

Потроху стабілізується ситуація з орендою нерухомості у Львові. Деякі гості міста почали повертатися до своїх домів, тож попит дещо впав.

"Не можна сказати, що вона повністю стабілізувалася. Перші такі спроби вже відбувається. Знову ж таки, памʼятаємо, що попит формує пропозицію. Попит почав зменшуватися, і ціни почали спадати. Намагаються підписати довгострокову аренду, але багато гостей Львова вже повертаютсья або по своїх домівках, якщо це був центральний регіон, або задумуються про якісь інші варіанти оренди, обирають більш дешевші регіони. Дійсно, у Львові десь на 200-230% оренда підскочила у вартості. В принципі, дуже великий попит був на неї тоді. Зараз бачимо, що попит зменшується, і поступово ми повертаємося до якоїсь більш-менш ринкової історії по оренді", - резюмував експерт.